Umut Kürt (37) is geboren en getogen in de Turkse badplaats Kusadasi en is al twintig jaar actief in de toerismesector. Hij organiseert informatieve reizen naar vakantieoorden, historische sites en verhuurt ook quads aan toeristen. Volgens Umut gaat het een slecht jaar worden voor de toeristische sector. “Tijdens het Ramadanfeest (Suikerfeest) is het hier enorm druk geweest”, vertelt Umut. “Nu hopen we op een winstgevend seizoen”.

Kusadasi is met zijn 80.000 inwoners een mondain toeristencentrum en heeft zijn faam vooral te danken aan de ideale ligging op korte afstand van stranden, ruïnes, eilanden en natuurgebieden.

“Hoe we dit kunnen oplossen? In eerste instantie moet de Turkse overheid meer investeren in het promoten van Turkije als toeristische trekpleister. Het gebeurt wel maar niet genoeg naar mijn mening. Nog steeds vragen toeristen aan mij wat er te zien valt in Efeze. Dat kan toch niet?”.

_DSC1083
Umut Kürt (37)

“Imagoprobleem”

“Turkije heeft op dit moment geen terreurprobleem maar een imagoprobleem”, zegt Umut. “Turkije is net zoals andere landen slachtoffer geweest van terreur. Het kan nu eenmaal overal gebeuren. Wie had er ooit vijf jaar geleden kunnen bedenken dat West-Europa geteisterd zou worden door een reeks aanvallen van terroristische groeperingen. Uiteraard niemand. Door een of andere reden blijft het terreurimago van Turkije hangen.”

Ofwel Efeze, in de oudheid één der iconische steden van Klein-Azië. Een wandeling door de stad laat u kennismaken met een grote verscheidingheid aan monumenten. Het Odeion (muziektheater), de Hadrianustempel, de baden, de openbare toiletten, het bordeel, de Celsusbibliotheek en het grote theater met een capaciteitvan 24.500 toeschouwers geven een goede indruk van de inventiviteit van de oude bouwmeesters.

Alper GEL, Harun BÖYÜKAK