Links: Fethi Sekin | Rechts: Musa Can

Fethi Sekin, een verkeersagent uit de stad Izmir, werd gisteren begraven. In Turkije wordt deze agent als een held geëerd: zijn koelbloedigheid en daden voorkwamen een groter bloedbad tijdens de terroristische aanval op het gerechtsgebouw in Izmir.

De uitvaart van Sekin en Musa Can, een ander slachtoffer van de aanval, werd gehouden buiten het gerechtsgebouw. Een menigte verzamelde zich bij het gerechtsgebouw om de doden te herdenken en één minuut stilte te houden.

Vuurgevecht

Het aanvankelijke doel van de terroristen was een aanval in het gerechtsgebouw uit te voeren. Sekin merkte de aanvallers op tijdens hun poging om het gerechtsgebouw via de parking te betreden. Hierna startte een vuurgevecht tussen de agent en de aanvallers. De aanvallers liepen weg nadat Sekin hen weerhouden had om het gebouw via de parking te betreden. Tijdens hun vlucht deed één van de terroristen de explosieven die ze in hun voertuig hadden verstopt ontploffen. Deze explosie had wel geen slachtoffers tot gevolg.

Tot de laatste kogel

Na de de ontploffing bleef Sekin de aanvallers achtervolgen, waarna hij de aanvallers opnieuw onder vuur nam. Volgens videobeelden kon Sekin één van de aanvallers uitschakelen, maar werd hij uiteindelijk gedood nadat zijn kogels opraakten. Een andere aanvaller kon via een nabijgelegen bouwplaats ontsnappen, maar werd uiteindelijk ook gedood door een politieagent.

Twee Kalasjnikovs en acht handgranaten

Musa Can, een ander slachtoffer van de aanval, werd dodelijk getroffen door een kogel toen hij de gebeurtenissen uit een raam in het gerechtsgebouw aan het aanschouwen was. Negen anderen, waaronder twee politieagenten, raakten gewond tijdens de aanval.

De Turkse politie nam twee Kalasjnikovs en acht handgranaten in beslag; verder werd er nog een extra auto aangetroffen die de aanvallers als vluchtauto wilden gebruiken.  Volgens de voorlopige bevindingen van het onderzoek ligt de verantwoordelijkheid van de aanval bij de PKK.

Hürriyet