Frans Timmermans

“Op basis van Amerikaans onderzoek zijn er steeds meer indicaties dat de Gülen-beweging wel degelijk een rol heeft gespeeld in de mislukte staatsgreep deze zomer in Turkije”. Dat zegt Frans Timmermans, eerste ondervoorzitter van de Europese Commissie, in een interview met Knack.

Amerikaans onderzoek

Er zijn steeds meer indicaties dat de Gülen-beweging een rol heeft gespeeld bij de staatsgreep in Turkije. Dat zegt Eurocommissaris Frans Timmermans in het Belgische tijdschrift Knack. Timmermans baseert zich daarbij op Amerikaans onderzoek, zegt hij.

De Turkse regering heeft altijd gezegd dat Fethullah Gulen, die in de Verenigde Staten woont, achter de staatsgreep zit. Bewijs hiervoor is echter niet geleverd, maar volgens Timmermans hebben de Amerikanen wel degelijk aanwijzingen over de rol van Gülen.

Rol van Gulen-beweging in staatsgreep geen onzin

Timmermans zegt in het interview dat hij zich zorgen maakt over de ontwikkelingen in Turkije na de staatsgreep. Hij vindt wel dat de Turken wat meer steun van andere landen hadden kunnen krijgen, direct na de coup. “We hadden toen wat ruimhartiger kunnen zijn in onze steun. Ook Europa heeft onderschat wat daar heeft plaatsgevonden. Het is ondertussen duidelijk dat hetgeen president Erdogan zegt over de rol van de Gülen-beweging in de staatsgreep geen totale onzin is.”

vrt, knack, nos