De handelsrechtbank van Parijs heeft besloten om de beslissing van Eutelsat, Frankrijks grootste satelliet-tv provider, om de PKK kanalen Newroz TV en Med Nuce TV te stoppen teruggedraaid.

De schandalige beslissing komt er nadat Eutelsat in oktober had beslist om de TV zenders uit de ether te halen wegens banden met de terroristische groepering PKK aan wiens handen het bloed van duizenden mensen kleeft sinds 1980. Een rechter oordeelde dat: “De onderbreking van de zenders is in strijd met de wettelijke bepalingen van het Europees Verdrag inzake grensoverschrijdende TV”.

Boete 10.000 euro

De rechtbank haalde aan dat Newroz TV door een Zweeds bedrijf werd geëxploiteerd en het besluit betreffende de sluiting door de Zweedse autoriteiten moet worden besloten. Eutelsat werd veroordeeld tot een boete van 10.000 euro voor elke dag dat het niet voldoet aan het rechterlijk bevel nadat het werd uitgegeven. De rechtbank redeneerde ook dat Eutelsat had gefaald om de banden met de terroristische groep te bewijzen

Propaganda

Waakhond van de Turkse Radio en Televisie (RTÜK) had Eutelsat eerder op de hoogte gebracht over de lopende propaganda die door de PKK werd gedaan op Newroz TV en Med Nuçe TV. Med Nuçe TV werd ook gedropt door Eutelsat, maar de uitspraak van de rechtbank die uitgelekt is naar de media zegt niks over deze zender. Hoogstwaarschijnlijk zal de beslissing over Newroz TV een precedent zijn voor de heropening van Med Nuçe TV.

Terroristische organisatie

De PKK staat vermeld als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. De terroristische groep hervatte een 30-jarige, gewapende terreurcampagne tegen de Turkse staat in juli 2015. Sindsdien hebben de aanslagen het leven gekost aan meer dan 800 soldaten en politieagenten en meer dan 310 burgers, onder wie vrouwen en kinderen, terwijl meer dan 10.000 PKK terroristen zijn gedood of opgepakt bij militaire operaties.

Asiel in Europese landen

Veel aanhangers van de terroristische groep, die beweren dat ze vervolgd worden in Turkije, krijgen asiel in de Europese landen. De PKK, door het uitbuiten van verschillende organisaties, is actief in de meeste Europese landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Nederland en Griekenland.

Turkije heeft vaak Europese landen bekritiseerd voor het aanbieden van een veilige haven voor aanhangers van de terroristische groepering, evenals haar actieve leden. Turkije heeft reeds een aantal TV en Radiostations stopgezet die dienen als spreekbuis van de terroristische groep, die beweren zogezegd steun te trekken uit de Koerdische gemeenschap in Turkije.

Sabah