In navolging van de kritiek van Martin Schulz op Turkije beloofde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om op het einde van dit jaar een referendum te houden over het kandidaat-lidmaatschaap van Turkije.

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal Turkije op het einde van dit jaar een referendum houden over de gesprekken rond de Turkse toetreding tot de Europese Unie: “Laten we wachten tot het einde van het jaar en dan kunnen we het aan het volk vragen. We vragen dit aan de mensen zelf zodat de eindbeslissing bij hen ligt. De Britten hebben het ook aan hun burgers gevraagd en ze kozen er resoluut voor om de Unie te verlaten,” aldus Erdogan.

martin_schulz-mitchell
Martin Schulz (bron: Hürriyet)

Referendum

De beslissing over het referendum werd genomen na de verklaring van Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz over de golf van aanhoudingen na de mislukte staatsgreep in Turkije. Martin Schulz dreigde een einde te brengen aan het kandidaat-lidmaatschaap van Turkije en zinspeelde op economische sancties tegen het land.

Turkije reageerde hierop dat de aanhoudingen deel uitmaken van het onderzoek naar de coup en hun aanhangers. President Erdogan bekritiseerde ook de verklaring van Schulz: “Wie bent u en sinds wanneer heeft u de autoriteit om in naam van Turkije beslissingen te maken?” .

Geen effect op Turkije

De Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlut Cavusoglu reageerde ook op de opmerkingen van Schulz: “De dreigende opmerkingen van Schulz hebben geen effect op ons,” zei Cavusoglu aan een groep reporters in de Turkse hoofdstad Ankara. “Als hij sterk genoeg is zou hij zulke taal moeten gebruiken tegen diegenen die het terrorisme ondersteunen in de E.U. Lidstaten,” voegde de minister hieraan toe.

Onderhandelingen met de EU

Turkije diende in 1987 zijn kandidatuur voor het EU-lidmaatschap in, maar de onderhandelingen over het lidmaatschap startten pas in 2005. Een land dat lid wil worden van de EU moet onderhandelingen doorstaan die opgedeeld zijn in 35 domeinen opdat het land zou kunnen voldoen aan de Europese standaarden.
Sinds het begin van de gesprekken heeft Turkije al onderhandelingen gestart rond 14 van deze kwesties. Slechts een hoofdstuk is volledig afgerond. Deze vertraging is volgens Ankara voornamelijk te wijten aan het Cypriotisch vraagstuk en de tegenwerkingen van de Griekse en Franse regering.

trtworld.com