ALMELO – Sema Özkan is zondag in Amsterdam Nederlands kampioen bodybuilding geworden. De 37-jarige moeder van twee kinderen hoefde niet met een groot aantal tegenstanders af te rekenen. Er deden in de A-categorie maar vier vrouwen mee, maar dat maakt haar niet minder trots. „Dit is het bewijs dat Sema er is”, zegt ze.

De Turkse powervrouw zette alles opzij om de Nederlandse titel Athletic Physique te winnen. Ze trainde vanaf mei iedere dag drie uur lang voor het perfecte lijf. Dat deed ze met haar trainer Jorge Sanchez in JMR Sportcentre in Almelo en met hulp van sponsoren Biotech USA en Hilcosport.

image-6646032

Dieet

Koolhydraten kreeg ze de laatste dagen voor de wedstrijd nauwelijks binnen, de laatste twee dagen dronk ze niet meer dan een liter water per dag. „Ik maakte alleen maar mijn lippen vochtig. Wat daarvan in mijn mond kwam, slikte ik door.”

Grenzen

Of het allemaal gezond is, kan je je afvragen, maar Özkan had het ervoor over. „Vroeger waren er grenzen en mocht ik dit niet”. Ze doelt op onder meer haar ouders, die een carrière als bodybuilder niet meteen zagen zitten. Ook haar man stond in het begin niet te juichen, bij de gedachte dat zijn vrouw in bikini op een podium ging staan. „Het heeft veel kracht en spanning gekost, en ik heb veel op het spel gezet. Maar het was het waard.”

image-6646038

EK

Door de overwinning in Amsterdam mag ze naar het EK, dat volgend jaar gehouden wordt, maar daar was de bodybuilder maandag nog helemaal niet mee bezig. Ze vierde de overwinning met haar coach en veel, heel veel eten. „Pizza, cakejes, broodjes; normaal eet je het een voor een op, maar nu ligt alles op één bord, haha.”

image-6646039

tubantia.nl