Een team van jonge Turkse studenten is met hun hersengestuurde rolstoel wereldkampioen geworden bij een robotcompetitie in het Chinese Beijing.

Het team, gevormd door studenten uit de mediterrane provincie Antalya, nam deel aan de wedstrijd met een project dat werd gesponsord door de Kamer van Koophandel en Industrie in Antalya (ATSO).

De teamleden Buket Naz Zeren, Eren Ekrem Kallıkçı en Efe İnan ontwierpen een hersengestuurde rolstoel die gebruik maakt van gedachten om opdrachten aan het voertuig voor gehandicapten door te geven.

Tweede plaats

Het team behaalde met een ander project ook de tweede plaats in dezelfde categorie.

“Het project van de jonge studenten nam deel aan de Robot Challenge 2017 Competition in de categorie ‘freestyle’. Bijna 2000 kandidaten uit 50 landen namen deel aan de wedstrijd. Er waren 96 projecten in onze categorie. Onze studenten behaalden de eerste en de tweede plaats in de categorieën waarin zij meededen. Zij zijn de trots van ons land en onze stad. Ik feliciteer hen van harte daarmee”, aldus ATSO-voorzitter Davut Cesin.

Succes van de jonge wetenschappers

Hij voegde eraan toe dat het succes van de jonge wetenschappers andere jonge talenten kan inspireren en onderwijsinstellingen kan aanmoedigen.

“Met de ontwikkeling van technologie is de wereld op weg een andere plek te worden. Landen die hun jeugd en kinderen op de toekomst voorbereiden met de beste nieuwe technologieën, zullen op dit pad succesvol zijn. Wij, als land, mogen deze ontwikkelingen niet missen. Voor de toekomst van ons land moeten we investeren in de toekomstige generaties”, zei hij.

Hurriyet