Turkije gaat toch akkoord met een bezoek van Duitse politici volgende maand aan soldaten op een luchtbasis in Turkije, als onderdeel van een NAVO-reis. Dat bleek op 8 augustus uit een brief van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, nadat Ankara in juli een bezoek weigerde.

In een brief van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel aan het hoofd van de Duitse parlementaire defensiecommissie staat dat Turkije instemt met een NAVO-voorstel voor een bezoek aan de luchtbasis in Konya op 8 september.

Volgens het plan zal de vicesecretaris-generaal van de NAVO, Rose Gottemoeller, de delegatie leiden en tot zeven leden van de parlementaire commissie met zich nemen. “De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft dit voorstel goedgekeurd”, schrijft Gabriel.

Parlementariërs

Naar verluidt worden de details nog uitgewerkt over welke parlementariërs in het gezelschap zullen worden opgenomen. Turkije had bezwaar gemaakt tegen de deelname van leden van de uiterst linkse partij in Duitsland, Die Linke, de partij die door Ankara wordt beschuldigd van “ondersteuning van terroristen”.

Herhaaldelijke weigering van Ankara om politici een bezoek te laten brengen aan Duitse soldaten op de vliegbasis van Incirlik in het zuiden van Turkije, bracht Berlijn ertoe om deze troepen naar Jordanië te verplaatsen. Turkije weigerde ook een bezoek van Duitse parlementsleden aan de basis van Konya, dat voor half juli werd gepland.

De Duitse strijdkrachten staan onder parlementaire controle en Berlijn staat erop dat wetmakers toegang tot hen hebben.

Op 7 augustus beschuldigde president Recep Tayyip Erdoğan Duitsland van “het helpen van terroristen” door niet te reageren op dossiers die Ankara verzond naar Berlijn en het niet overdragen van verdachten aan de Turkse autoriteiten.

Hurriyet