Het is mogelijk dat Turkije tegenmaatregelen zal moeten nemen tegen de Russische embargo op Turkse tomaten en andere producten, zei de Turkse minister van Economie, Nihat Zeybekci. Hij zei dat er nog steeds aanhoudende problemen zijn bij de uitvoer van Turkse tomaten naar Rusland, en dat er ook restricties waren op andere Turkse groenten.

 “De kans bestaat dat we gelijkaardige maatregelen zullen moeten treffen,” zei hij. Rusland legde de sanctie op in 2015 nadat Turkije een Russische straaljager neerschoot in de buurt van de Syrische grens. Tomaten zijn traditioneel een belangrijk exportproduct voor de Turken.

Het verbod houdt stand

De relatie tussen Ankara en Moskou is sindsdien grotendeels genormaliseerd maar het verbod houdt stand. Op 2 juni ondertekende de Russische premier Dmitry Medvedev een decreet dat het verbod op sommige Turkse landbouwproducten en bedrijven ongedaan zou maken.

Nu dat het grootste deel van de sancties tegen Ankara is opgeheven, resteren er nog twee hinderpalen. De kwestie over het visumvrij reizen voor Turkse burgers en de Russische embargo op Turkse tomaten. Het overleg over de seizoensgebonden toelating van Turkse tomaten op de Russische markt zal deze zomer nog plaatsvinden, aldus Dvorkovich.

Hurriyet