Kemal Kılıçdaroğlu, voorzitter van De Republikeinse Volkspartij CHP, zei op 17 juli dat zijn partij het niet zal laten bij de mars voor rechtvaardigheid, die op 9 juli na 25 dagen eindigde in Istanbul. “De partij is bereid om in de toekomst nog meer straatprotesten te voeren,” zei hij. Kılıçdaroğlu verwierp eveneens de uitspraak van president Recep Tayyip Erdoğan die zei dat de mars een ‘terroristenmars’ was.

“Ik ben zeker niet bang. Er is een ernstig gebrek aan democratie in dit land en iemand moet hier iets aan doen. Ons hoofddoel is om president Erdoğan uit zijn paleis te sleuren. We zijn vastberaden om dit te doen,” zei de partijvoorzitter in een interview met The Times.

Mars voor Rechtvaardigheid

Kılıçdaroğlu begon zijn mars voor rechtvaardigheid op 15 juni in Ankara en eindigde 25 dagen later in Istanbul. De mars was een reactie op de arrestatie van hun partijlid Enis Berberoğlu die 25 jaar gevangenisstraf kreeg voor het onthullen van staatsgeheimen. Tienduizenden mensen stapten honderden kilometers mee tot in Istanbul waar de mars op 9 juli werd beëindigd. De partijvoorzitter zwoer dat alle komende protestacties zouden worden gevoerd in naam van zijn opgesloten collega.

Steun voor terreurorganisatie

President Erdoğan beschuldigde Kemal Kılıçdaroğlu ervan zijn protestmars te voeren als steun voor de terreurorganisatie FETÖ die verantwoordelijk zou zijn voor de couppoging.

“Ik accepteer de sticker ‘terrorist’ niet, ik moest er eigenlijk om lachen. Ze kunnen er niet tegen dat ik een vrije geest heb. Iedereen met een niet democratische cultuur of achtergrond bestempelt mijn mars als een ‘terroristenmars’,” voegde hij toe.

Hurriyet