Een standbeeld van Nasreddin Hodja, een uniek en vermakend karakter uit de Turkse folklore, die gelokaliseerd is in de centraal gelegen Turkse provincie Konya, heeft debat uitgelokt onder Turkse sociale mediagebruikers. Het ‘kunstwerk’ dat zich bevindt aan een overstaphalte naast de snelweg tussen Konya en de provincie Afyonkarahisar kreeg veel kritiek te verduren omwille van haar ouderwets ontwerp.

Salih Akkaya, de burgermeester van Konya’s Akşehir district, zei dat hij op de hoogte was van het sculptuur en dat hij het zelf ook teleurstellend vond. “Dit standbeeld is onrespectvol ten opzichte van Nasreddin Hodja. Nasreddin Hodja is een dierbaar figuur en een wijze man die op humoristische wijze intrigerende verhalen vertelde over mensen met anekdotes en humor”, zei hij.

Niet het eerste standbeeld

Akkaya zei dat de gemeente zijn naam en hem als figuur zal patenteren. Het is overigens niet het eerste standbeeld van Nasreddin Hodja dat kritiek krijgt te verduren van lokale inwoners. Op een andere gelijkaardige locatie hebben ambtenaren besloten het standbeeld te verwijderen omdat Nasreddin Hodja achterstevoren op zijn rijdier wordt afgebeeld.

Ontkent alles

Atıf Zengin, de architect die naar verluidt het standbeeld heeft ontworpen, ontkent alle geruchten en zegt dat hij er niets mee heeft te maken.

“Ik heb de overstap faciliteit ontworpen maar niet het standbeeld dat ervoor staat. Ze vroegen me hoeveel ik hun zou aanrekenen om het te ontwerpen maar mijn vraagprijs vonden ze te hoog. Het standbeeld, dat op alles lijkt behalve op Nasreddin, schaadt beide onze namen,” zei hij.

Geen klachten

Ondertussen beweert de manager van de faciliteit, Mehmet Ceylan, dat hij nog geen klachten heeft ontvangen omtrent het ontwerp van het bouwwerk.

Hurriyet