De Turkse lira is dinsdag met 5% gedaald, nadat Erdogan de recente scherpe renteverlagingen verdedigde en zwoer zijn “economische onafhankelijkheidsoorlog” te zullen winnen, ondanks wijdverspreide kritiek.

De Turkse lira daalde dinsdag met meer dan 5% nadat president Recep Tayyip Erdogan zijn belofte in een Facebookbericht herhaalde om de rente onder de inflatie te houden om economische groei en export te stimuleren.

De lira zakte in Istanbul tot 12,18 per dollar en 13,72 per euro.

De lira zonk naar nieuwe diepten, waardoor de verliezen dit jaar opliepen tot bijna 40 procent, nadat Erdoğan maandag een beleid van renteverlaging verdedigde.

Hij herhaalde zijn onorthodoxe overtuiging dat hogere leenkosten inflatoir zijn en zwoer als winnaar uit “een economische onafhankelijkheidsoorlog” te zullen komen.

Turkse lira keldert 5% na Facebookpost van Erdogan

“Het voelt een beetje alsof elk anker voor de lira is verdwenen,” zei Tim Ash, senior strateeg voor opkomende markten bij BlueBay Asset Management in Londen, op Twitter.

“Als de centrale bank geen mandaat heeft om de beleidsrente te verhogen, en een beperkte dekking van de valutareserves, geen IMF, wat blijft er dan over. Enorm economisch experiment.”

De centrale bank heeft de rente in de afgelopen drie maanden verlaagd van 19 procent naar 15 procent, zelfs toen de inflatie versnelde tot bijna 20 procent.

Erdoğan, die bij de verkiezingen van 2018 enorme uitvoerende bevoegdheden kreeg, heeft gezag uitgeoefend over het beleid van de centrale bank nadat hij sinds 2019 drie gouverneurs heeft ontslagen en een meerderheid van het hogere management heeft vervangen.

Turkije zit mogelijk midden in een valutacrisis die doet denken aan de extreme volatiliteit van 2018, zei het Londense onderzoeksbureau Capital Economics vorige week.

De ervaring van 2018 leert dat intraday dalingen van meer dan 10 procent mogelijk waren, zei het.

De centrale bank heeft aangegeven dat ze de rente in december opnieuw zal verlagen, nadat ze vorige week de leenkosten van 16 procent naar 15 procent verlaagde.

Bron: Turkse media