De Turkse lira bereikte op 23 november een laagterecord ten opzichte van de dollar, een dag nadat president Recep Tayyip Erdoğan zijn onconventionele hypothese herhaalde dat het verlagen van de rente zal leiden tot een lagere inflatie.

De Turkse munt werd vandaag in Istanbul verhandeld tegen 12,32 dollar en 13,87 Turkse lira.

Erdoğan verdedigde op 22 november zijn streven naar lagere rentetarieven om economische groei en het scheppen van banen te stimuleren.

Turkije is afgestapt van het oude beleid dat gebaseerd was op hoge leenkosten en een sterke munt in naam van het afremmen van de inflatie, en is in plaats daarvan overgeschakeld op een nieuwe opzet die prioriteit geeft aan meer investeringen, export en het scheppen van sterke banen, aldus Bloomberg.

“Ofwel geven we de investeringen, de productie, de groei en de werkgelegenheid op, ofwel gaan we een historische uitdaging aan om onze eigen prioriteiten te bereiken,” zei hij na een kabinetsvergadering in de hoofdstad Ankara.

Terwijl de meeste centrale banken praten over een verkrapping van het beleid nu het wereldwijde herstel de prijzen de hoogte in jaagt, heeft het besluit van Turkije om de rente op leningen sinds september met 4 procentpunten te verlagen de markten wakker geschud en beleggers gefrustreerd die klagen dat het monetaire beleid steeds grilliger en onvoorspelbaarder wordt.

De president houdt vast aan de onorthodoxe mantra dat hoge leenkosten de inflatie veroorzaken in plaats van ze te beteugelen, en hij heeft geëist dat een tot dusver ontvankelijke centrale bank de rente verlaagt, zelfs terwijl de prijsstijgingen in de buurt van 20% razen.

Erdogans belofte om zijn meest recente oproep voor goedkopere financiering door de centrale bank van het land kracht bij te zetten, deed de lira na het sluiten van de Turkse markten kelderen.

Volgens Erdoğan wordt er een “spel” tegen Turkije gespeeld door degenen die de rentetarieven, de wisselkoers van de munt en de inflatie gebruiken.

“We zijn blij dat de beleidsrente van de centrale bank laag wordt gehouden,” zei hij, en hij merkte op dat Turkije hard zal optreden tegen “oneerlijke, onverklaarbare prijsstijgingen” door degenen die een zwakke lira als excuus gebruiken.

“We weten heel goed wat we met het huidige beleid doen, waarom we het doen, wat voor risico’s het met zich meebrengt en wat we uiteindelijk zullen bereiken.

Bron: Turkse media