Minstens 45 mensen, onder wie ook 12 kinderen, zijn maandagnacht omgekomen toen een bus vuur vatte bij een ongeval op een autostrade in het westen van Bulgarije.

Ongeveer een dozijn kinderen zaten in de bus terwijl zeven passagiers werden gered en naar een ziekenhuis werden gebracht, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Minstens 45 mensen zijn omgekomen bij een nachtelijk busongeluk op een snelweg ten zuiden van de Bulgaarse hoofdstad.

De bus stond geregistreerd in Noord-Macedonië en vervoerde toeristen die terugkeerden uit Turkije.

De Macedonische minister van Buitenlandse Zaken, Bujar Osmani, vertelde de verslaggevers dat de bus op weg was naar de hoofdstad Skopje van een weekendtrip naar de Turkse stad Istanbul.

De Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Boyko Rasjkov bevestigde dat 45 mensen omkwamen bij het busongeval, dat daarmee het dodelijkste is in de geschiedenis van het land.

‘De lichamen zijn tot asse opgebrand’, verklaarde Rasjkov op de plaats van het ongeval.

‘Het beeld is verschrikkelijk, verschrikkelijk. Ik heb nog nooit zoiets gezien.’

De oorzaak van het ongeval van dinsdag op een snelweg op 40 km van Sofia moest nog worden vastgesteld.

“Vijfenveertig of 46 mensen kwamen om het leven,” vertelde Nikolay Nikolov, hoofd van de afdeling brandveiligheid en civiele bescherming onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, aan de publieke omroep BNT.

“Zeven passagiers werden gered” en naar een ziekenhuis in de hoofdstad gebracht, voegde hij eraan toe.

Het ongeval vond plaats rond 2 uur op een snelweg nabij het dorp Bosnek, 40 kilometer ten zuiden van Sofia. De bus was samen met drie andere bussen op weg terug naar Skopje na een weekendtrip naar het Turkse Istanbul.

Volgens de zender bTV waren er 12 kinderen aan boord van de bus, die op weg was van de Turkse hoofdstad Istanbul naar Skopje in Noord-Macedonië.

Premier Zoran Zaev, die naar verluidt de plaats van het ongeval wilde bezoeken, zei dat de slachtoffers waarschijnlijk mede-Macedoniërs waren.

“We weten niet of alle slachtoffers uit Noord-Macedonië komen, maar we nemen aan van wel, omdat de bus in het land geregistreerd staat,” zei hij tegen Nova TV.

Op televisiebeelden was te zien hoe de bus midden op de snelweg door brand was verkoold en vergaan.

“We hebben hier te maken met een enorme tragedie,” vertelde de Bulgaarse interim-premier Stefan Yanev aan verslaggevers.

Minister van Binnenlandse Zaken Boyko Rashkov zei: “Mensen zijn samengepakt binnen en zijn tot as verbrand.”

“Het beeld is angstaanjagend, angstaanjagend. Ik heb nog nooit zoiets gezien,” vertelde hij verslaggevers ter plaatse.

Borislav Sarafov, hoofd van de Bulgaarse opsporingsdienst, zei dat vier bussen van een Noord-Macedonisch reisbureau maandag laat vanuit Turkije Bulgarije waren binnengekomen.

Bron: Turkse media