Het Grondwettelijk Hof van Turkije heeft nog geen uitspraak gedaan over de verdachte dood van de Oezbeekse Nadira Kadirova, die dood werd aangetroffen in het huis van AKP-afgevaardigde Şirin Ünal, hoewel het het dossier al 18 maanden geleden heeft ontvangen.

Ondanks de ontvangst van het dossier betreffende de verdachte dood van de Oezbeekse onderdaan Nadira Kadirova precies 18 maanden geleden, heeft het Grondwettelijk Hof van Turkije nog steeds geen uitspraak gedaan over het incident.

De 23-jarige vrouw werd op 23 september 2020 doodgeschoten aangetroffen in haar kamer in Ankara, in het huis van de regerende afgevaardigde van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), Şirin Ünal.

De jonge vrouw werkte daar als verzorgster voor Ünal’s zieke vrouw.

Kadirova’s lichaam werd snel naar Oezbekistan, haar thuisland, gestuurd en de politie van Ankara verklaarde dat de dood zelfmoord was, hoewel een vriend van de jonge vrouw onthulde dat de afgevaardigde de huishoudelijke hulp had lastiggevallen.

Later bleek uit beelden dat er een worsteling had plaatsgevonden in de kamer waar haar lichaam werd gevonden.

Er werd een onderzoek uitgevoerd, dat volgens de advocaat van de Kadirova-familie İlyas Doğan “onvolledig” was en ontsierd werd door “vele tekortkomingen”.

“Er is bewijsmateriaal dat tijdens het onderzoek niet werd verzameld,” zei de advocaat, die opmerkte dat Ünal door de staat werd beschermd.

De hoofdofficier van justitie in Ankara concludeerde dat de adjudant zelfmoord had gepleegd en sloot het dossier op 2 maart 2020 met een besluit tot niet-vervolging.

Advocaat İlyas Doğan bracht de zaak later voor het Grondwettelijk Hof op 5 juni 2020.

Achttien maanden later heeft het Grondwettelijk Hof nog steeds geen uitspraak gedaan over de dood van Nadira Kadirova.

Doğan vestigde de aandacht op deze vertraging en zei “Ik hoop dat het Constitutioneel Hof de tekortkomingen van het onderzoek zal inzien en een uitspraak zal doen over de schending van rechten. Ik hoop dat het feit dat een politicus bij het incident betrokken is, geen rol speelt bij het uitstellen van de beslissing van het Constitutionele Hof.”

“Ons verzoek is dat de gerechtelijke mechanismen van dit land de zaak oplossen. Maar als dat niet gebeurt, zullen we de verdachte dood van Nadira Kadirova voorleggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens,” voegde de advocaat eraan toe.

Bron: Turkse media