Operatie Vredesbron zal bijdragen aan het garanderen van de territoriale integriteit van Syrië, volgens leden Turkstalige Raad.

 

Dinsdag legden de Turkstalige landen een gezamenlijke verklaring af, waarin ze uitdrukkelijk hun steun betuigen voor de antiterreuroperatie van Turkije in Noord-Syrië.

“[De leiders] drukken hun hoop en geloof uit dat de Turkse Operatie Vredesbron zal bijdragen tot de strijd tegen het terrorisme en het verzekeren van de territoriale integriteit van Syrië. Daarnaast zal ze de lokale bevolking bevrijden van de onderdrukking door terroristen en de voorwaarden creëren voor een veilige en vrijwillige terugkeer van de vluchtelingen,” luidt de verklaring van de 7de Top van het Samenwerkingsverband van Turkstalige Landen (Turkstalige Raad).

Op 9 oktober lanceerde Turkije Operatie Vredesbron om de veiligheid aan haar grenzen te verzekeren. Door de terroristische groeperingen daar te elimineren, hoopt men de territoriale integriteit van Syrië te garanderen en de Syrische vluchtelingen veilig naar huis te laten terugkeren.

De aanwezigen op de vergadering van de Turkstalige Raad waren president Recep Tayyip Erdogan van Turkije, president Ilham Aliyev van Azerbeidzjan, president Nursultan Nazarbayev van Kazachstan, president Soorobay Jeenbekov van Kirgizië en president Shavkat Mirziyoyev van Oezbekistan.

Premier Viktor Orban van Hongarije en vice-premier Purli Agamuradov van Turkmenistan waren aanwezig als waarnemer.

Bron: AA

S.V.R.