Turkije wil vluchtelingen laten terugkeren naar hun thuisland, volgens Hongaars minister van Buitenlandse Zaken

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken liet dinsdag weten dat zijn land zal samenwerken met Turkije om een veilige zone tot stand te brengen in Syrië. Daardoor wordt het voor veel vluchtelingen mogelijk om naar huis terug te keren.

 

“Als Turkije een veilige zone wil creëren in Syrië, zodat vluchtelingen kunnen terugkeren, zal Hongarije daar graag aan meewerken,” zei Peter Szijjarto in een interview met de Hongaarse staatsmedia. Szijjarto was in Azerbeidzjan voor de top van de Turkstalige Raad.

 

Over de Turkse operatie Vredesbron in Noord-Syrië zei Szijjarto het volgende. Als Turkije de Syrische vluchtelingencrisis kan oplossen in Syrië zelf, zou dat in het belang van Hongarije zijn.

Eerder zei hij al dat Hongarije zijn veto had gesteld tegen een gezamenlijke verklaring van de EU over de operatie.

“Er zijn zowat 4 miljoen illegale migranten en vluchtelingen in Turkije. Turkije probeert hen te laten terugkeren.”

Op 9 oktober lanceerde Turkije Operatie Vredesbron om de veiligheid aan haar grenzen te verzekeren. Door de terroristische groeperingen daar te elimineren, hoopt men de territoriale integriteit van Syrië te garanderen en de Syrische vluchtelingen veilig naar huis te laten terugkeren.

Ankara wil de PKK, en haar Syrische vleugel YPG/PYD, verdrijven uit het gebied ten oosten van de Eufraat, in Noord-Syrië.

De PKK voert al meer dan 30 jaar lang strijd tegen de Turkse staat. Daarbij vielen al bijna 40.000 slachtoffers, waaronder ook vrouwen, kinderen en baby’s. Ze wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU.

Bron: AA

S.V.R.