Turkije is van plan om een eerste groep van 1 miljoen Syrische vluchtelingen te laten terugkeren naar hun huizen in Noord-Syrië, als onderdeel van Operatie Vredesbron. Dat heeft president Recep Tayyip Erdoğan gezegd op 15 oktober.

“In de eerste fase zullen we de regio van Manbij tot de Iraakse grens beveiligen, en ervoor zorgen dat 1 miljoen Syrische vluchtelingen kunnen terugkeren. In een latere fase zullen 2 miljoen mensen weer naar huis kunnen,” zei Erdoğan op de 7de Top van de Raad van Turkstalige Landen in Azerbeidzjan.

 

De grootste bedreiging voor de vrede, rust en stabiliteit in de regio komt van terroristische organisaties, zegt hij. Hij benadrukt dat de aanwezigheid van zulke “kwade netwerken als de PKK/YPG, Daesh [ISIL] en FETÖ het nog belangrijker maakt dat we samenwerken op vlak van veiligheid.”

“De ervaring van de voorbije acht jaar in Syrië leert ons dat je geen terroristische organisatie kunt uitschakelen met behulp van een andere,” zegt Erdogan. Volgens hem heeft Turkije op 9 oktober de cruciale beslissing genomen om “de terroristische organisatie PKK/YPG uit te schakelen.”

De operatie Vredesbron, die begon op 9 oktober, heeft twee belangrijke doelen.

“De eerste is om de terreurdreiging die uitgaat van de PKK/YPG volledig te verdrijven uit het noorden van Syrië.”

Het tweede doel van de operatie is om het mogelijk te maken dat de 3,65 miljoen vluchtelingen, die Turkije al acht jaar opvangt, “naar huis kunnen terugkeren in vrede,” aldus Erdoğan.

Bron: Hürriyet

S.V.R.