De waarschuwingen van Turkije tegen het bewapenen van terreurgroeperingen in Syrië zijn in dovemansoren gevallen, volgens Qatar.

 

Dinsdag heeft Qatar de Turkse antiterreuroperatie in Noord-Syrië verdedigd. Ankara moest wel reageren op deze dreiging vanuit het Syrische grondgebied, klinkt het.

“De wapens en training die de terreurgroeperingen kregen in de strijd tegen Daesh vormen een belangrijke bedreiging voor de nationale veiligheid van Turkije,” zegt de Katarese minister van Buitenlandse Zaken Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, op het Forum over Globale Veiligheid in Doha.

Volgens hem zijn de waarschuwingen van Turkije tegen het bewapenen van de terreurgroeperingen in Syrië in dovemansoren gevallen.

 

“We kunnen Turkije niet de schuld geven. Ankara wil haar grondgebied beveiligen en strijden tegen terrorisme,” zei hij. “Turkije kan niet blijven toekijken tot de terreur haar grondgebied treft.”

De Katarese topdiplomaat wijst erop dat Turkije al meer dan een jaar het probleem probeert op te lossen door te onderhandelen met de VS.

“De dreiging komt van specifieke groepen die banden hebben met de PKK, een erkende terroristische organisatie.

Het enige doel van Ankara is om die dreiging daar uit te roeien. Turkije wil zo snel mogelijk weer weg van het Syrische grondgebied,” zegt hij.

Vredesbron

Op 9 oktober lanceerde Turkije Operatie Vredesbron om de veiligheid aan haar grenzen te verzekeren. Door de terroristische groeperingen daar te elimineren, hoopt men de territoriale integriteit van Syrië te garanderen en de Syrische vluchtelingen veilig naar huis te laten terugkeren.

Ankara wil de PKK, en haar Syrische vleugel YPG/PYD, verdrijven uit het gebied ten oosten van de Eufraat, in Noord-Syrië.

De PKK voert al meer dan 30 jaar lang strijd tegen de Turkse staat. Daarbij vielen al bijna 40.000 slachtoffers, waaronder ook vrouwen, kinderen en baby’s. Ze wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU.

Bron: AA

S.V.R.