Turkije blijft doorgaan met Syrische operatie tot alle doelen bereikt zijn, aldus Erdogan

Op dinsdag liet president Recep Tayyip Erdogan weten dat Turkije blijft doorgaan met de anti-terreuroperatie in Noord-Syrië tot alle doelen bereikt zijn. Op een top van de raad van Turkse volkeren in Bakoe, Azerbeidzjan, zei hij dat hij het gebied tussen de stad Manbij en de Iraakse grens wil bevrijden zodat zo’n 3 miljoen Syriërs vrijwillig naar hun land kunnen terugkeren. Het Turkse leger zou met operatie Vredesbron al een gebied van 1.000 vierkante kilometer gezuiverd hebben van terroristen. Hij riep de andere Turkse volkeren op om de operatie te steunen. “We verwachten veel steun van onze broeders in onze strijd tegen terrorisme.”

Afbeelding: troepen van het Syrische nationale leger hijsen de Syrische vlag in Tal Abyad, een stad recent bevrijd van YPG-terroristen

Erdogan benadrukt dat deze top van historisch belang is. De invloed van de raad van Turkse volkeren groeit en hij hoopt dat de raad observerend lid kan worden van de VN Veiligheidsraad en de organisatie voor islamitische samenwerking. Hij sprak ook de steun van Turkije voor Azerbeidzjan uit, dat een diplomatieke oplossing zoekt voor het conflict in Nagorno-Karabach.

Op 9 oktober rond 16 uur lanceerde het Turkse leger operatie Vredesbron, de derde operatie over de Grens in Syrië waarmee Turkije het Noorden van Syrië wil bevrijden van Daesh en van de volksbeschermingseenheden (YPG), de Syrische tak van de PKK. Met deze operaties handelt Turkije uit zelfverdediging volgens internationaal recht en eerdere resoluties van de VN-veiligheidsraad. Het land hoopt een veilige zone te creëren ten Oosten van de Eufraat waardoor Syrische vluchtelingen veilig terug naar huis kunnen. Het gebied staat nu nog onder controle van de door de VS gesteunde Syrische Democratische strijdkrachten (SDF), waar de YPG het belangrijkste deel van uit maken.

De PKK, een groep die in Turkije, de VS en de Europese unie bekend staat als terroristische organisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s. Turkije voelt al lang de dreiging van terroristen uit het Syrische gebied ten Oosten van de Eufraat en heeft beloofd militair in te grijpen om te voorkomen dat er een terroristische corridor wordt gevormd.

Sinds de start van de operaties Eufraatschild, augustus 2016, en Olijftak, januari 2018, heeft Turkije het Noordwesten van Syrië bevrijd van zowel Daesh- als YPG/PKK-terroristen. Daardoor konden ondertussen al bijna 400.000 mensen die het geweld ontvlucht waren, naar huis terugkeren.

(Bron: Sabah)