Onder foto: TASHKENT, Oezbekistan - APRIL 26: De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu (links), en de minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek van Oezbekistan, Abdulaziz Kamilov (rechts), schudden elkaar de hand terwijl zij poseren voor foto’s tijdens een bijeenkomst.

 

“Turkije wil zijn bilaterale relaties verder verbeteren met Oezbekistan”, verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, vorige woensdag.

Tijdens een persbijeenkomst in de Oezbeekse hoofdstad, Tashkent, verklaarde de minister samen met zijn Oezbeekse ambtsgenoot, Abdulaziz Kamilov, het volgende: “Wij gaan onze relaties versterken op basis van wederzijds respect en gelijkheid voor beide partijen. Wij hopen dat onze toenadering doorgegeven wordt aan de volgende generaties”.

Economische Raad

Turkije is ook bereid om de volgende bijeenkomst van de Economische Raad te organiseren. Deze zal plaatsvinden tussen 24 mei en 26 mei en zal bijgezeten worden door de Turkse minister van Economie.

“Oezbekistan is de bakermat van de beschaving, een bron van stabiliteit, bezit een rijke spirituele erfenis, tevens een sterke economische partner en is zeer strategisch gelegen”, verklaarde hij.

Handel, toerisme en gezondheidszorg

Als antwoord hierop verklaarde Kamilov dat beide partijen van plan zijn hun relaties te verbeteren op het gebied van handel, toerisme en gezondheidszorg. “Een samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend tussen Turkije en Oezbekistan voor het jaar 2017-2018. Deze overeenkomst zal als basis dienen voor de verbetering van de onderlinge relaties tussen onze twee landen”, voegde de Oezbeekse minister eraan toe.

AA