De Wereldwijde Persvrijheidsindex 2017 die elk jaar opgemaakt wordt door Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG) zag Turkije met vier punten dalen in vergelijking met vorig jaar. Dit kwam door een “ongeziene zuivering” tijdens de noodtoestand die uitgeroepen werd na de poging tot staatsgreep van juli 2016.

Foto: rsf.org

In de index van dit jaar die gepubliceerd werd op 26 april, staat Turkije op de 155e plaats van de 180 landen, slechts vier plaatsen boven Brunei, Kazachstan, Irak en Rwanda, en achter landen als Rusland, Belarus, Singapore en Zuid-Soedan.

Journalisten opgesloten zonder proces

De plaats op de index van 2017 betekende een daling van 56 punten voor het land in de voorbije 12 jaar.

“Tientallen journalisten werden opgesloten zonder proces, waarmee Turkije ’s werelds grootste gevangenis voor mediapersoneel werd. Degenen die nog vrij zijn, worden onderworpen aan andere vormen van willekeurige behandeling waaronder rechtszaken, intrekking van perskaarten, annulering van paspoorten en inbeslagname van bezittingen. Censuur van online sociale netwerken heeft ook een ongezien niveau bereikt”, stelde VZG.

Meer en meer aanvallen op media

De top vijf landen die werden beoordeeld als zijnde in “goede toestand” waren respectievelijk Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en Nederland. China, Syrië, Turkmenistan, Eritrea en Noord-Korea waren de laatste vijf landen op de ranglijst en werden beoordeeld als zijnde in een “zeer serieuze toestand”.

Wereldwijd, wees VZG op het feit dat aanvallen op de media meer en meer voorkomend zijn geworden terwijl alleenheersende leiders in opkomst waren in de index.

Democratieën in gevaar

“De Wereldwijde Persvrijheidsindex 2017, die eerder werd gepubliceerd door Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG), toont dat schendingen van de vrijheid om te informeren minder en minder het voorrecht zijn van autoritaire regimes en dictators. Ooit als vanzelfsprekend beschouwd, blijkt mediavrijheid eveneens meer en meer fragiel in democratieën. Door ziekmakende uitspraken, draconische wetten, belangenconflicten en zelfs het gebruikmaken van fysiek geweld, vertrappelen democratische overheden een vrijheid die, in principe, één van hun voornaamste prestatie-indicatoren zou moeten zijn”, luidt het.

“De snelheid waarmee democratieën het kantelpunt benaderen, is alarmerend voor iedereen die begrijpt dat, als de mediavrijheid niet verzekerd is, geen van de andere vrijheden gegarandeerd kan worden”, zei secretaris-generaal van de VZG Christophe Deloire.

Hurriyet