Yigit Bulut, de adviseur van president Erdogan

De woordvoerder van de Turks-Cypriotische president haalde uit naar Yigit Bulut, de adviseur van president Recep Tayyip Erdogan, omdat hij Noord-Cyprus een “overzeese provincie van Turkije” noemde.

“De definitie van ‘overzeese provincie’ is een ongeldig concept dat geen plaats meer heeft in de betekenis van het Misak-i Milli (Nationale Pact) in het moderne Turkije, aangezien het afkomstig is uit een ver Ottomaans verleden”, zei Baris Burcu op 26 april.

Baris Burcu

Turkije betaalt

Bulut maakte de opmerkingen tijdens een tv-programma genaamd “Derin Analiz” (Diepe Analyse) op de Turkse staatszender TRT News.

“Noord-Cyprus is een overzeese provincie van Turkije. Er is een president, een Eerste Minister, een parlement en Turkije betaalt eigenlijk voor deze kosten”. zei hij.

Geallieerde en broederlijke landen

Als antwoord, zei Burcu dat de relatie van de twee hoofdsteden niet gebaseerd zou moeten zijn op het idee dat Turks-Cyprus een “overzeese provincie” is, maar eerder dat het “geallieerde en broederlijke landen” zijn.

Hoewel Bulut’s opmerkingen “ongepast” waren, zouden ze “niet serieus” genomen moeten worden, voegde Burcu toe, erop wijzende dat de bonte adviseur van Erdogan in het verleden reeds opmerkingen maakte die “publieke afkeer veroorzaakte”.

Onacceptabel en kwetsend

“Zeggen dat Turks-Cyprus een overzeese provincie van de Turkse Republiek is, is onacceptabel en heeft de Turkse Cyprioten gekwetst”, zei hij ten slotte.

Hurriyet