Sezgin Tanrıkulu, afgevaardigde van de oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP) heeft een parlementaire vraag ingediend bij premier Binali Yıldırım over een onderzoek naar zeven ontvoerde mensen, die allen bij lopende onderzoeken naar de aanhangers van Fethullah Gülen betrokken waren en die door een presidentieel decreet werden geschorst op hun werk.

“Wat alle ontvoerden gemeen hebben, is dat ze deel uitmaakten van FETÖ-onderzoeken en dat ze door het decreet werkloos werden”, zei Tanrıkulu in zijn parlementaire vraag, verwijzend naar de Gulenistische Terreurorganisatie (FETÖ), die wordt beschuldigd van het opzetten van de couppoging op 15 juli 2016.

Turks Nationaal Intelligentieagentschap

Volgens de CHP-politicus vonden de incidenten plaats vanaf januari 2016. Tanrıkulu zei dat twee van de ontvoerde mensen, Mesut Geçer en Ayhan Oran, medewerkers waren van het Turks Nationaal Intelligentieagentschap (MİT), dat Mustafa Özgür Gültekin werkzaam was bij de Mededingingsautoriteit en dat Hüseyin Kötüce medewerker was bij het Agentschap voor Communicatietechnologie (BTK).

Incidenten

De CHP-afgevaardigde zei ook dat de rechtshandhavers nogal “onwillig” waren om de incidenten te onderzoeken en dat de families van de ontvoerden bewijzen verzamelden “met behulp van eigen middelen”.

Ontvoerd

“Geçer, die werd ontslagen bij MİT, werd in maart 2017 ontvoerd in de buurt Çarkılar in de wijk Yenimahalle [in Ankara] nadat zijn auto daar werd stopgezet. De familie heeft aanvragen gedaan bij alle instellingen, in het bijzonder bij MİT. Maar ze wijzen erop dat ze zelfs al problemen ondervinden bij de acceptie van hun verzoekbrieven”, zei Tanrıkulu.

Hoewel de gezichten van de daders opgeslagen werden door bewakingscamera’s in de omgeving, voert de politie volgens verslagen van de families geen “effectief” onderzoek uit, aldus Tanrıkulu.

Volkswagen

De voormalige BTK-medewerker, Hüseyin Kötüce, werd in februari 2017 vlak na het vertrek van zijn werk ontvoerd, omstreeks zeven uur ’s avonds in de parkeerplaats van het metrostation Batıkent [in Ankara] waar hij zijn voertuig had geparkeerd, zei de afgevaardigde.

Opvallend genoeg gebruikten de daders bij alle incidenten een zwarte Volkswagen Transporterbus, voegt Tanrıkulu er nog aan toe.

Hurriyet