De ‘Golden League Judo Competition’ van 2017 zal in Turkije georganiseerd worden. Dit jaar zal de competitie worden genoemd naar de voormalige Russische ambassadeur, Andrei Karlov, die in Turkije vermoord werd op 9 december 2016.

Een interessante ontwikkeling is dat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en zijn ambtsgenoot president Vladimir Putin elkaar waarschijnlijk zullen ontmoeten tijdens de competitie.

De beslissing om het toernooi te noemen naar de vermoorde ambassadeur werd gemaakt tijdens een bijeenkomst van de voorzitter van de Turkse Judo Federatie, Sezer Huysuz, en de voorzitter van de Europese Judo Federatie, Sergey Soloveychik.

Er wordt vermoed dat beide voorzitters er werk van maken, om beide presidenten samen te krijgen. Putin, een voormalige judoka en Erdoğan, een voormalige voetballer.

Russische toeristen

De competitie zal in december 2017 doorgaan in de Antalya provincie, een geliefde trekpleister voor Russische toeristen. Karlov werd op 19 december 2016 vermoord door Mert Altıntaş, een vermoedelijke aanhanger van FËTO, tijdens de opening van een kunsttentoonstelling in Ankara.

Altıntaş werd later uitgeschakeld door de politie. Het incident vond plaats op het moment dat Turkije de diplomatieke betrekkingen met Rusland probeerde te herstellen. Deze waren vastgelopen, nadat Turkije een Russische jet had neergehaald die door het Turkse luchtruim vloog.

Sabah