Turkije veroordeelde op 26 april een resolutie die aangenomen werd door het lager huis van het parlement van de Tsjechische Republiek over het doden van Armenen in 1915 onder Ottomaanse heerschappij.

“We veroordelen en keuren ten zeerste de resolutie af die aangenomen werd door het Huis van Afgevaardigden van het parlement van de Tsjechische Republiek op 25 april”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een geschreven verklaring op zijn website. “We zijn ook teleurgesteld door de brief van president (Milos) Zeman op 24 april 2017, gericht aan de Armeense gemeenschap in zijn land met betrekking tot de gebeurtenissen van 1915, aangezien deze serieuze tegenstrijdigheden bevat”, voegde het toe.

Spreekt zichzelf tegen

Volgens de verklaring, zei Zeman in zijn brief dat geschiedenis niet zou moeten geïnterpreteerd worden door politici, maar in de plaats geanalyseerd en geïnterpreteerd zou moeten worden door historici.

De president “spreekt daardoor zijn eigen woorden tegen aangezien hij politieke bemerkingen maakt met betrekking tot de gebeurtenissen van 1915”, stelde de verklaring van het ministerie.

Systematische genocide

“Onze reactie op deze politieke acties die zowel historische feiten als de basisprincipes van het recht openlijk tegenspreken, zijn overgebracht aan de ambassadeur van de Tsjechische Republiek in Ankara”, voegde de verklaring toe.

De aangenomen resolutie beschuldigt het Ottomaanse Rijk van het zogenaamd uitvoeren van “systematische genocide” tegen zowel de Armenen, als tegen andere christelijke minderheden.

Turkije ontkent

Turkije accepteert dat vele Christelijke Armenen die in het Ottomaanse Rijk leefden, gedood werden in gevechten met Ottomaanse troepen tijdens Wereldoorlog I als gevolg van verdeeldheid onder de bevolking die deels veroorzaakt werd door Armenen die de kant kozen van de binnenvallende Russische troepen. Maar het betwist de cijfers en ontkent dat de aanvallen systematisch georganiseerd waren en genocide uitmaken. Het zegt dat ook veel Turkse moslims om het leven kwamen.

Hurriyet