Arabisch persoverzicht: Arabieren verlaten Turkije vanwege stijgende inflatie

Veel Arabieren die in Turkije verblijven, keren terug naar hun land van herkomst als gevolg van de inflatie, met name de stijging van de huisvestingskosten, aldus een rapport van de in Londen gevestigde krant Al-Quds Al-Arabi.

De laatste jaren was Turkije een populaire bestemming voor Arabieren die de politieke en economische onrust in hun land ontvluchtten op zoek naar een stabieler leven.

De hoop begint te tanen met de historische ineenstorting van de Turkse lira en de stijging van de inflatie die ongekende prijsstijgingen heeft veroorzaakt, waardoor de deur wordt opengezet voor “omgekeerde migratie” van grote aantallen Arabische inwoners van Turkije, aldus Al Quds Al Arabi.

De Turkse Centrale Bank heeft drie opeenvolgende beslissingen genomen die de rente met in totaal 400 basispunten hebben verlaagd, van 19 naar 15 procent, wat schokgolven heeft veroorzaakt op de financiële markten en ertoe heeft geleid dat de Turkse lira binnen enkele maanden bijna 40 procent van zijn waarde heeft verloren.

Hoewel de inflatie alle sectoren heeft getroffen, was het effect ervan op de vastgoedsector het grootst, aangezien de prijzen van vastgoed stegen met percentages die varieerden van 50 tot 100 procent, in een uitzonderlijke stijging waardoor de gemiddelde maandelijkse huur voor een bescheiden appartement in Istanbul hoger werd dan het gemiddelde minimummaandsalaris.

Bron: Turkse media