Zülfü Demirbağ

AKP-afgevaardigde Zülfü Demirbağ heeft tot verontwaardiging geleid nadat hij in het licht van de economische crisis in Turkije voorstelde om minder te eten.

“We kunnen twee tomaten kopen in plaats van twee kilo. Het is toch niet zo gezond om in de winter geforceerde gewassen te eten”, aldus Demirbağ.

De regerende afgevaardigde van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), Zülfü Demirbağ, stelde voor dat de Turkse bevolking minder zou eten in het licht van de economische crisis en de torenhoge voedselprijzen.

“We kunnen twee tomaten kopen in plaats van twee kilo. Het is toch niet zo gezond om in de winter geforceerde gewassen te eten”, zei Demirbağ op 22 november, wat tot verontwaardiging leidde.

“Als we onder normale omstandigheden twee kilo vlees per maand aten, kunnen we nu een halve kilo eten,” zei hij ook.

Zijn uitlatingen komen op een moment dat de Turkse lira is gecrasht tot 12,49 tegenover de dollar na in de laatste 11 opeenvolgende sessies records te hebben gebroken.

De lira heeft dit jaar 40% van zijn waarde verloren, waaronder een daling van bijna 20% sinds het begin van vorige week.

Volgens de afgevaardigde “kunnen we economische tegenspoed ondervinden, maar het vaderland komt op de eerste plaats”.

“We kunnen nergens anders heen,” voegde Demirbağ eraan toe.

Woordvoerder Faik Öztrak van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), verweet de afgevaardigde te spotten met de economische tegenspoed waarmee de mensen worden geconfronteerd.

“Heb een hart! Mensen kunnen geen brood kopen, laat staan groenten. Ze hebben het schaamtegevoel verloren en drijven de spot met de mensen,” zei Öztrak, die de oproep van zijn partij voor vervroegde verkiezingen herhaalde.

Bron: Turkse media