Een schok van ongeloof ging afgelopen weekend door de Turkse gemeenschap van Druten. Mustafa Dilbaz, een 17-jarige jongen nog maar, kwam om toen zijn auto zich in de achterkant van een vrachtwagen boorde. (maart 2020)

Het is door de coronapandemie minder druk op de weg, toch is het aantal verkeersdoden in 2020 hoog, aldus Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

De kans is groot dat relatief de meeste verkeersdoden opnieuw in Gelderland en Noord-Brabant zijn gevallen.

Net als een jaar eerder zijn in 2020 bijna zevenhonderd slachtoffers bij een verkeersongeval om het leven gekomen: 661 in 2019 en ongeveer 680 afgelopen jaar.

Het blijft bij een voorspelling, omdat de definitieve cijfers over heel 2020 pas later beschikbaar komen.

Dat men meer online is gaan bestellen, waardoor vaker bestelbussen in woonwijken rondrijden, kan  ook een rol hebben gespeeld bij de verwachte toename.

Sterfgevallen

De provincies Gelderland en Noord-Brabant behoren tot de grootste van het land en hebben daardoor doorgaans een groot aandeel in het aantal sterfgevallen op de weg, verklaart onderzoeker Letty Aarts.

Ook in 2019 staken Gelderland en Noord-Brabant er in negatieve zin bovenuit.

De verwachting is dat in 2020, ondanks rustigere wegen door corona, meer verkeersslachtoffers zijn gevallen. Achter het geschatte aantal van ongeveer 680 overledenen, gaan treurige verhalen schuil.

Turkse gemeenschap

De Turkse gemeenschap in Druten, gelegen in de provincie Gelderland, rouwt in maart 2020 om het overlijden van Mustafa Dilbaz (17).

De 17-jarige Turkse Nederlander sterft wanneer hij zich met zijn auto zich in de achterkant van een vrachtwagen boort op de snelweg A73 ter hoogte van Beuningen.

Mustafa’s 20-jarige bijrijder raakt gewond en maakt daags na het fatale ongeluk een verslagen in druk.

“Het is als een bom ingeslagen”, zegt een Turkse vrouw. Het lichaam van Mustafa wordt overgevlogen naar Turkije, waar familie van het gezin Dilbaz hem naar zijn laatste rustplaats brengt.

De gebedsdienst voor Mustafa Dibaz bij de Groene Moskee in Druten.

De familieleden kunnen afscheid van hem nemen bij het uitvaartcentrum in Afferden. De mensen die zich bij de Groene Moskee in Druten-Zuid hadden verzameld, kunnen dat niet.

Mustafa’s lichaam gaat vanuit Nederland met spoed naar het vliegveld. “Als een pakketje wordt hij overgevlogen”, zegt een van de aanwezigen bij de moskee.

De familie Dilbaz wil zo snel mogelijk na de coronapandemie naar Turkije om het graf van Mustafa te bezoeken. Hij wordt door een familielid begraven in Konya.

Ze zegt erg sprakeloos te zijn van de negatieve reacties op sociale media op de verhalen over het ongeval van Mustafa.

“We hadden gehoopt dat hij het had overleefd, dan hadden we hem op zijn kop kunnen geven. We maken allemaal fouten.

Maar als een fout van een kind dodelijk afloopt, heeft het geen zin om daar op zo’n verschrikkelijke manier op te reageren.”

Bron: BNM

Simge Kürkçü (20) uit Utrecht komt om bij ongeluk met auto

 

Turkse gemeenschap rouwt: “Mustafa Önalan” komt om het leven door auto-ongeluk

Turkse gemeenschap rouwt om sterfgeval van ‘Samet Özer’

Muhittin Soylu overleden na crash: ‘Je kind afgeven wens je je ergste vijand niet toe’