Hasan Murat Mercan, voormalig Turkse ambassadeur in Japan, is benoemd tot de nieuwe Turkse ambassadeur in de Verenigde Staten. (AA-foto)

Een maand na zijn aanstelling erkent de Turkse ambassadeur in de Verenigde Staten Hasan Murat Mercan de gespannen relatie tussen de twee NAVO-bondgenoten.

“Ik ken de verschillen tussen de twee landen. Ik ben niet naïef genoeg om ze te negeren of om te zeggen dat er geen verschillen zijn,” vertelde Mercan.

Mercan noemde Afghanistan en Syrië als mogelijke plaatsen voor samenwerking, en wees op de belofte van president Joe Biden om opnieuw te investeren in transatlantische allianties.

De opmerkingen van de ambassadeur komen op een dieptepunt in de Amerikaans-Turkse betrekkingen.

Het aanzien van Ankara in Washington is verzuurd door de militaire campagne van Turkije tegen PKK-terroristen in het noordoosten van Syrië, en een lopende rechtszaak in de VS tegen een Turkse staatsbank.

Na bijna drie maanden heeft Biden – die president Recep Tayyip Erdoğan ooit omschreef als een “autocraat” – nog steeds niet met zijn Turkse ambtgenoot gebeld.

Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden: ‘We gaan Erdogan verslaan op deze manier’

De grootste bron van spanningen is de aankoop door Turkije van het S-400 raketafweersysteem van Russische makelij, dat volgens de VS een bedreiging vormt voor de luchtverdedigingscapaciteiten van de NAVO en de veiligheid van de F-35 gevechtsvliegtuigen in gevaar zou kunnen brengen.

Grondstof in Middellandse zee

“Het gas uit het oostelijke Middellandse Zeegebied is alleen een economische grondstof als Turkije aan het hele plaatje deelneemt”, aldus Mercan.

“Het gas uit het oostelijke Middellandse Zeegebied is op dit moment een hulpbron die iedereen kan gebruiken en die de stabiliteit in de regio kan bevorderen met Turkse betrokkenheid. Anders is het economisch onhaalbaar, zeer moeilijk te verwezenlijken, en we zullen waarschijnlijk de komende 10 jaar, 20 jaar, 30 jaar over deze kwestie blijven praten.”

Gevraagd naar de stand van zaken met Griekenland, zei Mercan dat de Griekse minister van Buitenlandse Zaken in een recente persconferentie sommige beweringen “overdreef”, maar “uiteindelijk zijn we buren.”

“De Turks-Griekse betrekkingen zijn duidelijk verschillend,” zei Mercan.

“We zullen blijven praten over deze verschillen, maar de aanpak moet van goede wil zijn.

Standpunt over Oekraïne

“Het standpunt van Turkije ten aanzien van Oekraïne is bekend. Wij willen een verenigd Oekraïne,” zei hij, en hij benadrukte de relatie van zijn land met Rusland.

Volgende week zouden de betrekkingen tussen de VS en Turkije een nieuwe klap kunnen krijgen als Biden zijn campagnebelofte nakomt om als eerste Amerikaanse president de zogenaamd “Armeense genocide” te erkennen.

De verjaardag van de zogenaamde Armeense kwestie is 24 april.

“Dit is iets waarvan ik hoop dat het niet zal gebeuren,” zei Mercan.

Bron: Al-Monitor