De Amerikaanse presidentskandidaat voor de Democraten Joe Biden

Vanuit de Turkse politiek klinkt er kritiek op de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden. De voormalige vicepresident zou zich in recent opnieuw opgedoken uitspraken hebben bemoeid met Turkse binnenlandse aangelegenheden.

Het gaat om uitspraken die hij deed tijdens een interview met de New York Times in december 2019. Het interview werd een maand later op schrift gesteld.

Deze week dook de video van het interview opnieuw op, en dat zorgde ervoor dat Biden trending werd onder Turkse twitteraars.

In het interview noemde de democratische politicus president Recep Tayyip Erdoğan een autocraat en stelde hij dat het Koerdische volk ook zetels in het parlement wilde hebben.

In werkelijkheid zetelt er een Koerdische partij in het parlement: de HDP, want die haalde bij de laatste parlementsverkiezingen de kiesdrempel van 10%. Alle Turkse politieke partijen mogen aan de verkiezingen deelnemen, en partijen die de kiesdrempel halen, mogen leden afvaardigen in het parlement.

Biden liet ook uitschijnen dat hij de VS wilde laten tussenkomen bij de binnenlandse aangelegenheden in Turkije. “Ik denk dat we Erdoğan op een andere manier moeten benaderen. We moeten hem duidelijk maken dat wij de oppositie steunen en dat we dat ook actief zullen doen, zoals ik deed toen ik nog vicepresident was.

We moeten de sterke oppositieleiders, die er nog zijn, aanmoedigen om Erdoğan te verslaan, niet met een staatsgreep maar op een democratische manier”, aldus Biden.

“Erdoğan zal een prijs moeten betalen. Ze moeten begrijpen dat we niet met hen zullen spelen zoals we dat voordien deden.”

Veel Turken, waaronder ook hooggeplaatste politici, veroordeelden deze uitspraken. Fahrettin Altun, communicatieverantwoordelijke van de president, vindt dat Biden met zijn interventionistische houding een spel speelt dat inconsistent is met de huidige diplomatieke relaties.

“Niemand heeft het recht om ons democratisch systeem aan te vallen en om de legitimiteit van onze democratisch verkozen president in vraag te stellen”, tweette hij in een bericht waarin hij ook verwees naar de mislukte staatsgreep in 2016.

“Deze uitspraken zijn ongepast voor een presidentskandidaat in de VS, een NAVO-bondgenoot. Voor de huidige regering zijn ze ook onaanvaardbaar.”

Presidentieel woordvoerder Ibrahim Kalın daagde Biden op Twitter uit om Turkije zijn wil op te leggen. “Zijn analyse is gebaseerd op onwetendheid, arrogantie en hypocrisie. Hoewel de dagen voorbij zijn dat Turkije zich zomaar laat doen, nodig ik Biden uit om dat toch te proberen, en er dan een prijs voor te betalen.”

Kolonie van de VS

Ismail Çataklı, woordvoerder van Binnenlandse Zaken, waarschuwt Biden dan weer om Turkije niet te beschouwen als kolonie van de VS.

Ook vanuit de oppositie klinkt kritiek. Muharrem İnce, voormalig presidentskandidaat namens de CHP, vindt dat het niet de taak van Biden is om een regeringswissel in Turkije te bewerkstelligen, maar de taak van het Turkse volk.

Gürsel Tekin, CHP-parlementslid namens Istanboel, tagde Biden in een tweet waarin hij zegt dat zijn partij geen buitenlandse hulp nodig heeft om verkiezingen te winnen, en dat de CHP ook geen buitenlandse hulp zal accepteren.

“Atatürk zei al dat onafhankelijkheid in ons bloed zit. Daarom moet elke politieke speler, dus ook de VS, de soevereiniteit en de onafhankelijkheid van het Turkse volk respecteren.”

K.L.

(Bron: Sabah)