Bokser Ünsal Arık

Bokser Ünsal Arık woont in Duitsland. Op 16 augustus tweette hij dat hij met de dood bedreigd wordt.

“Op de voorruit van mijn wagen vond ik daarstraks een enveloppe met een enkele kogel in.

Ik begrijp de hint, en het is goed. Wat moet komen, komt wel. Een goeie dag nog iedereen”, luidde het bericht.

Arık vertelt hoe hij aan Duitse media zijn mening had gegeven over president Recep Tayyip Erdoğan en over Diyanet, de dienst voor Religieuze Zaken. Hij beschouwt dit interview als de reden voor de bedreigingen die hij krijgt.

“Ik heb uitgelegd dat moskeeën steeds vaker plekken voor politiek zijn in plaats van voor religie, dat Erdoğan steeds vaker zijn wil oplegt over de gebedshuizen en dat Diyanet niet meer is zoals vroeger.”

Hoewel Arık niemand specifiek verdenkt, is hij er wel van overtuigd dat het om aanhangers van de president en van de regerende AKP moet gaan.

De bokser zegt vaker bedreigd te worden, maar meestal blijft dat dan beperkt tot de sociale media, waar hij zich weinig zorgen over maakt.

“Ik kom op voor mensenrechten en voor heerschappij van recht en rechtvaardigheid. Ik laat me niet omkopen en ik heb mijn eer of mijn waardigheid niet op straat behaald”, aldus Arık.

Hij heeft nog geen officiële klacht ingediend, maar is wel op zijn hoede. “Ik moet nu vooral achterom kijken, want deze keer staat mijn tegenstander niet voor mijn neus. Deze kamp vraagt om geduld. Alleen als het goede de krachten bundelt, kan het overwinnen. Laten we onze stem verheffen en tonen waar we toe in staat zijn.”

Arık staat bekend als een devoot aanhanger van Mustafa Kemal Atatürk en een fervent tegenstander van de huidige Turkse regering.

Foto: bokser Ünsal Arık draagt een T-shirt met de tekst: “Dit land is van Atatürk, niet van Tayyip”.

K.L.

(Bron: Hürriyet)