Theodoros Smpiliris (links) en Ayca Kolukisa distantiëren zich van de geschillen tussen hun landen

Merve Kocadal, die 28 is en in een callcenter werkt, ontmoette haar Griekse vriend de 32-jarige Yorgos Taliadorous in 2017 op een datingapp toen de twee in Cyprus waren, een eiland dat nog steeds een spanningspunt is tussen de twee landen.

Gelegen aan de buitengrenzen van Europa in de Middellandse Zee, is een derde van Cyprus sinds 1974 onder controle door Turkije na een poging tot staatsgreep die tot doel had het eiland te verenigen met Griekenland.

Kocadal zegt dat het eiland “het belangrijkste punt van wrijving” is tussen haar en de familie van haar geliefde.

“Sommige gesprekken zijn gespannen,” zegt ze voorzichtig, “maar dat neemt niets weg van de liefde die we voor elkaar hebben.”

Zij is moslima en hij is orthodox christen en het paar wil zonder religieuze ceremonie trouwen omdat geen van beiden van plan is zich te bekeren — ondanks wensen van hun beider families dat eventuele toekomstige kinderen “moslim” of “binnen de kerk gedoopt” moeten zijn.

Luchtvaartingenieurs Theodoros Smpiliris en Ayca Kolukisa zijn in 2019 in een burgerlijke ceremonie in Griekenland getrouwd voordat ze een feestelijke viering in Turkije gaven.

“Voor mijn ouders maakt het niet uit of Theo Grieks of orthodox is. Wat belangrijk is, is dat hij een goed mens is,” zegt Kolukisa.

Smpiliris, van zijn kant, geeft toe dat hij een lange weg heeft afgelegd wat zijn opvattingen over Turkije betreft.

“Op school wekten de geschiedenisboeken wrevel op. We groeiden op met het idee dat Turkije de vijand was,” zegt hij.

Naar elkaar luisteren

Sommige politieke of religieuze onderwerpen blijven pijnlijk onder familie en vrienden, zoals het besluit van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in 2020 om het Hagia Sophia museum en de voormalige basiliek om te bouwen tot een moskee.

“Maar het enige wat je hoeft te doen is met elkaar praten en naar elkaar luisteren om de spanning te verminderen”, zegt Smpiliris.

Het stel lanceerde onlangs een Instagram-profiel met de naam “Ouzo en Loukoum” om “Grieken de schoonheid van Turkije te laten zien en Turken de schatten van Griekenland”, zegt Kolukisa.

“Onze familie is als een brug tussen de twee landen”, zegt Smpiliris.

Griekse staatsburger Alexandros Massavetas (links) en Cihan Tutluoglu uit Turkije op de foto in hun huis in Athene

Aan de voet van de Muzenheuvel in Athene klinkt klassieke muziek in het appartement van Cihan Tutluoglu en zijn echtgenoot Alexandros Massavetas.

De boekenplanken van het echtpaar staan vol met boeken over de geschiedenis en cultuur van Tutluoglu’s geboorteland Turkije en Massavetas’ geboorteland Griekenland, en schilderijen van Athene en Istanbul sieren de muren.

De diplomatieke banden tussen de historische rivaliserende naties zijn opnieuw gespannen vanwege conflicterende grens- en energieclaims ten oosten van de Middellandse Zee.

Maar koppels als de 44-jarige Massavetas, die schrijver is, en Tutluoglu, een 38-jarige economiejournalist, zijn gewend zich afzijdig te houden van de geschillen tussen hun landen.

“Wij zien onszelf meer als wereldburgers”, zegt Tutluoglu.

“Soms moet ik me inhouden als het over sociale of politieke onderwerpen gaat, omdat ik hier nog steeds ‘de Turk’ ben,” zegt hij.

Het getouwtrek tussen Ankara en Athene over zeegrenzen, aardgasvoorraden en de migrantencrisis is de afgelopen weken verhevigd.

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias reisde donderdag naar Turkije voor besprekingen over geschillen over de zeegrenzen.

Sukru Ilicak (rechts), op de foto met zijn Griekse partner Olga Antonea, zegt dat hij Griekenland in de jaren ’90 ontdekte door rebetiko – een muziekgenre gecreëerd door Griekse vluchtelingen in ballingschap

Onderzoeker en Turks staatsburger Sukru Ilicak ontdekte Griekenland in de jaren ’90 door rebetiko — een muziekgenre uitgevonden door Griekse vluchtelingen in ballingschap.

Hij verhuisde permanent naar Griekenland toen hij in 2016 trouwde met zijn partner Olga Antonea, een grafisch ontwerper.

“We delen dezelfde waarden en dezelfde politiek”, zegt de 49-jarige. “Diplomatieke betrekkingen zullen onze relatie niet beïnvloeden.

“Als we een Grieks-Turks liefdesverhaal kunnen hebben, waarom zou het dan op grotere schaal anders zijn tussen onze landen?”

Bron: Barrons