Passagiers met mondmaskers wachten in de rij bij een luchthaventerminal

Laten we beginnen met wat een “vaccinpaspoort” eigenlijk inhoudt.

Deze zogenaamde paspoorten zijn in wezen vaccinatiekaarten/certificaten of een fysiek tot digitaal document dat bewijst dat u beide doses van een van de beschikbare COVID-19-vaccins hebt gekregen.

Veel landen over de hele wereld spelen met het idee of hebben dergelijke praktijken al ingevoerd om het leven te normaliseren en de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, vooral op plaatsen en evenementen waar een massale bijeenkomst een gegeven is, zoals stadions, sportscholen, theaters, concerten, hotels en zelfs bedevaartplaatsen.

De certificaten zijn voor het grootste deel nog in ontwikkeling, en hoe en of zij zullen worden gebruikt kan over de hele wereld sterk uiteenlopen.

Deskundigen zeggen dat ze gratis moeten zijn en op papier beschikbaar moeten zijn, en niet alleen op apps omdat niet iedereen een smartphone heeft.

Geen plannen

Turkije heeft het idee tot dusver betwist en heeft geen plannen aangekondigd om vaccinpaspoorten uit te geven.

Turkije heeft echter wel gezegd dat het voor toeristen die gevaccineerd zijn gemakkelijker kan worden om het land binnen te komen.

Degenen die niet het geluk hebben gevaccineerd te zijn, zullen in de zomer nog steeds worden toegelaten, en net als vorig jaar zal een negatieve PCR-test binnen 72 uur voor de reis en/of quarantaine voor degenen die uit hoogrisicolanden komen, vereist zijn.

Momenteel zijn er geen rechtstreekse vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Brazilië of Zuid-Afrika, en wie via een derde land naar Turkije is gevlogen maar in deze landen heeft verbleven, moet een negatieve PCR-test laten zien en 14 dagen in quarantaine blijven op het adres dat hij opgeeft voor zijn geplande verblijf.

In deze 23 feb. 2021, bestandsfoto, toont een man zijn ‘groene paspoort,’ bewijs dat hij is ingeënt tegen het coronavirus

Europese Unie

Ondertussen is de Europese Unie al begonnen met het testen van deze regeling, waarbij Oostenrijk, Griekenland en de Grieks-Cypriotische overheid gevaccineerde toeristen toelaten.

Aangezien de EU echter nog geen vaccins van Chinese of Russische makelij heeft goedgekeurd, zullen deze niet in deze paspoorten worden opgenomen.

Anderzijds heeft China gezegd dat het voorlopig alleen buitenlandse bezoekers zal aanvaarden die met een Chinees vaccin zijn ingeënt.

De bezwaren hebben vooral betrekking op privacy en veiligheid – de manier waarop de persoonlijke gegevens van de mensen zullen worden opgeslagen – en eerlijkheid.

Critici zeggen dat de paspoorten ten goede zullen komen aan mensen en landen die meer toegang hebben tot vaccins.

Voorstanders zeggen dat ze heropeningen sneller en gemakkelijker kunnen maken.

Bedrijven en scholen zouden aan de hand van een bewijs van vaccinatie of een negatieve test hun klanten, studenten en ouders ervan kunnen overtuigen dat er maatregelen worden genomen om de verspreiding van het virus te beperken.

Ook zou het reisverbod voor landen kunnen worden versoepeld als mensen kunnen aantonen dat zij gevaccineerd zijn.

Sommige landen stellen al lang eisen aan het bewijs van vaccinatie tegen gele koorts.

De Europese Commissie werkt immers nog altijd aan een eigen digitaal groen certificaat met dat doel. Dat moet er nog voor de zomer zijn.

Bron: Sabah