Marokkaanse soldaten in Bobo Dioulasso

Marokko’s Royal Armed Forces (FAR) heeft een aankoopcontract van 13 Bayraktar TB2 onbemande gevechtsvliegtuigen (UCAV) met Turkije ondertekend voor een bedrag van 626 miljoen MAD ($ 70 miljoen), aldus Far-Maroc.

In het kader van de overeenkomst zal Marokko vier rijdende grondstations, een configureerbaar simulatiesysteem voor het besturen van drones, en een digitaal systeem voor het volgen en opslaan van informatie ontvangen.

Een operatiecentrum voor drones zal worden opgezet in Marokkaanse luchtmachtbases.

Marokkaans militair personeel zal worden opgeleid en logistieke en technische ondersteuning krijgen.

De bestelling kwam nadat Marokko een hooggeplaatste militaire leider van Polisario uitschakelde.

Bayraktar TB-2 drones hebben hun efficiëntie bewezen op meerdere slagvelden, waaronder het conflict in Nagorno-Karabach en de Libische burgeroorlog.

Een Bayraktar TB2 drone is afgebeeld op de militaire luchtmachtbasis Geçitkale bij Gazimağusa (Famagusta) in de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC)

Levering

De levering van de gevechtsdrones zal volgens planning binnen een jaar beginnen.

In november 2019 kocht Marokko een geavanceerd tegen-drone systeem genaamd Bukovel-AD, ontworpen door het Oekraïense bedrijf Proximus.

Het anti-drone systeem staat wereldwijd bekend om zijn hoge capaciteit voor het vroegtijdig detecteren van onbemande luchtvaartuigen (UAV’s). Het opsporingsbereik bedraagt 10-15 kilometer.

Marokko is met grote stappen bezig zijn bewapening te moderniseren om de regionale veiligheid en stabiliteit te waarborgen, gezien zijn belangrijke strategische positie.

Door verschillende wapendeals te sluiten met de VS, Frankrijk, Israël en Turkije, wil Marokko zich ontwikkelen tot een regionale militaire macht.

Marokko heeft in 2017 een vijfjarenplan opgesteld om “regionale suprematie” te bereiken door de militaire uitrusting van het leger, de luchtmacht en de marine te moderniseren.

Om het strategische doel te bereiken, heeft Marokko 178,87 miljard MAD ($ 20 miljard) aan het plan besteed met een jaarlijks defensiebudget van 31,30 miljard MAD ($ 3,5 miljard) momenteel en zal oplopen tot 38,30 miljard MAD ($ 4 miljard) in 2022.

Marokko’s voornaamste wapenleveranciers zijn de Verenigde Staten met een aandeel van 53%, gevolgd door Frankrijk met 44%, en Italië met 1,4%.

Bron: North Africa Post