Foto: Consequent staat er een automerk op dat Tesla het vuur aan de schenen wil leggen. De laatste pretendent is het Turkse TOGG.

Het Turkse automerk Togg wil de concurrentie aangaan met Tesla. Erdoğan, de president van Turkije, speelt in dit proces ook een rol.

De elektrische auto’s van TOGG moeten op grote schaal geproduceerd worden en een belangrijke stimulans geven aan de Turkse economie.

De komende vijftien jaar moet TOGG zorgen voor bijdrage van zo’n 42 miljard euro voor de economie van Turkije.

1. Wat weten we over de eigenschappen van de Togg?

In totaal wil men vijf modelseries ontwikkelen. Ze begint met een volledig elektrische SUV die eind 2022 in productie gaat en een sedan.

Beide modellen bevinden zich in het C-segment. Ook komen er tot 2030 ook nog een C-hatchback, een B-SUV en een B-MPV.

Klanten kunnen kiezen uit twee verschillende elektrische aandrijvingen.

De ene heeft alleen een elektromotor achterin, bij de andere is ook een elektromotor voorin geplaatst dus er is sprake van vierwielaandrijving.

Iedere motor levert 150 kW, het systeemvermogen is dus 150 kW of 300 kW. De SUV kan, afhankelijk van de gekozen motoren, binnen 7,6 of 4,8 seconden optrekken van 0 naar 100 kilometer per uur.

Ook kan worden gekozen uit twee soorten accupakketten. De ene biedt een radius van 300 kilometer, de andere heeft een radius van 500 kilometer.

Beide accupakketten kunnen binnen een half uur worden opgeladen tot 80 procent van hun capaciteit, dat zegt Togg.

2. Wie zitten er achter de TOGG?

Vijf grote Turkse bedrijven hebben TOGG opgericht in juni 2018. Het gaat om de industriële groep Anadolu Grubu, de industriële conglomeraten Zorlu Holding en Kök Groep, bedrijfsvoertuigenproducent BMC en telecombedrijf Turkcell. Zij worden gesteund door de staat.

De Turkse overheid zegt tot 2035 garant te staan voor de afname van 30.000 voertuigen, zodra de TOGG van de Turkse assemblageband rolt.

TOGG staat voor Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu. Dit betekent ruwweg het “Turkse verbond van autofabrikanten.”

3. Wanneer komt TOGG op de markt?

In totaal wil TOGG vijf modelseries ontwikkelen. Ze begint met een midsize SUV die eind 2022 in productie gaat en een sedan. De Turkse SUV zou 30.000 euro moeten gaan kosten.

De auto voldoet aan de standaarden zoals die door de Euro NCAP (New Car Assessment Program) zijn vastgelegd in het vijfsterren ratingsysteem dat per 2022 ingaat.

4. Wat zijn de ambities?

Jaarlijks moeten er in de fabriek in Gemlik, in de provincie Bursa, 175.000 auto’s worden geproduceerd. Vorig jaar is begonnen met de productie van de fabriek die 2,3 miljard euro moet gaan kosten.

De TOGG is ontworpen door de Italiaanse auto-ontwerper Pininfarina op basis van de vereisten van het Turkse consortium, inclusief een tulpenmotief.

5. Wat zijn de potentiële obstakels?

Het land zelf heeft nog te kampen met beperkte laadinfrastructuur.

Deze moet volgens de Turkse president in 2022 zijn uitgerold. De meeste laadpalen staan nu in het westen van Turkije.

Bron: Nederlandse media