Na een langverwachte aankondiging heeft Turkije dinsdag een prijskaartje onthuld voor zijn eerste in eigen land geproduceerde automerk.

De pre-orders beginnen donderdag, in de verwachting dat het de verkoop van elektrische voertuigen (EV) nog meer vaart zal geven.

Het eerste model, een C-segment SUV genaamd Togg T10X, zal een prijs hebben variërend van TL 953.000 (ongeveer 46.757 euro) tot TL 1,22 miljoen, zei het bedrijf in een verklaring.

Het voertuig, dat binnen vijf jaar na de ontwerpfase in productie is gegaan, wordt geproduceerd door een consortium van vijf Turkse bedrijven genaamd de Automobile Initiative Group of Türkiye, of Togg, in samenwerking met de Unie van Kamers en Handelsbeurzen van Türkiye (TOBB).

Togg is eind oktober begonnen met de massaproductie en zei dinsdag dat de voorbestellingen tussen 16 en 27 maart worden geaccepteerd.

Togg zei dat de volledig elektrische T10X aanvankelijk zou worden verkocht met één motor en twee accu-opties. De leveringen zullen eind oktober van dit jaar beginnen.

Het model zal een bereik hebben van 314 of 523 kilometer, afhankelijk van de grootte van de batterij, aldus het bedrijf.

Het tweemotorige type zal de komende tijd ook te koop worden aangeboden, aldus het bedrijf.

“Vanaf de eerste dag wilden we een merk voor mobiliteitstechnologie creëren met intellectuele eigendomsrechten die volledig eigendom zijn van Togg en voor Turkije, dat op wereldschaal kan concurreren”, zei Togg CEO Gürcan Karakaş.

“We zijn van plan om in de loop van 2023 voornamelijk orders te leveren aan individuele klanten,” merkte Karakaş op.

Togg, dat zichzelf een technologiemerk noemt dat digitale en fysieke ervaringen mengt, heeft de handen ineengeslagen met meerdere startups om een nieuw mobiliteitsecosysteem te creëren.

Naast de SUV zal Togg tot 2030 nog vier andere modellen produceren – een sedan, C-hatchback, B-SUV en B-MPV. De massaproductie van de SUV zal worden gevolgd door de sedan.

Karakaş zei in oktober dat ze dit jaar tot 20.000 auto’s willen produceren.

Het merk wil tegen 2030 1 miljoen voertuigen produceren in de vijf segmenten.

In wat wordt gezien als een stimulans voor het nationale autoproject, kondigde Turkije vorige week aan dat het een extra douanerecht van 40% zou heffen op elektrische voertuigen die in China zijn gemaakt.

De maatregel kwam slechts enkele dagen nadat de Chinese EV-gigant BYD Co. een memorandum van overeenstemming had ondertekend.

Bron: Sabah