Turkse burgers in het buitenland kunnen vanaf 27 april hun stem uitbrengen voor de komende parlements- en presidentsverkiezingen, maakte de Hoge Verkiezingsraad (YSK) dinsdag bekend.

Het stemmen bij grensovergangen en op verkiezingslocaties in het buitenland begint op 27 april en eindigt op 9 mei, aldus de YSK.

Er wonen ongeveer 6,5 miljoen Turkse burgers in het buitenland, waarvan meer dan 5,5 miljoen in West-Europese landen.

In België wonen naar schatting 200.000 mensen met een Turkse achtergrond, van wie zeker 40.000 de Turkse nationaliteit hebben. In Nederland wonen naar schatting 430.000 mensen met een Turkse achtergrond, van wie zeker 80.000 de Turkse nationaliteit hebben.

In Turkije worden op 14 mei presidents- en parlementsverkiezingen gehouden. Als geen enkele kandidaat de presidentsverkiezingen wint, wordt op 28 mei een tweede ronde gehouden. In dat geval kunnen Turkse burgers in het buitenland tussen 20 en 24 mei hun stem uitbrengen, voegde de YSK eraan toe.

Vorige week kondigde de Nationale Alliantie, een oppositiealliantie van zes partijen, de belangrijkste oppositievoorzitter van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu (74), aan als gezamenlijke kandidaat tegen zittend president Recep Tayyip Erdoğan. Ook kleinere partijen willen zich kandidaat stellen.

Volgens de YSK mogen 36 politieke partijen meedoen aan de komende presidents- en parlementsverkiezingen in Turkije op 14 mei.

Volgens de Nationale Alliantie van de oppositie wordt verwacht dat de verkiezingen strak zullen verlopen, waarbij sommige opiniepeilingen wijzen op een duidelijke voorsprong van Erdoğan op de zes oppositiepartijen.

Uit de laatste peilingen blijkt inderdaad dat de regerende AK-partij drie punten meer dan 41% van de stemmen krijgt.

Veel kleinere partijen overwegen zich aan te sluiten bij de Volksalliantie, waarin Erdogans regerende AK-partij en de Nationalistische Bewegingspartij (MHP) partners zijn, om hun positie bij de komende verkiezingen te versterken.

Bron: Sabah