Een Turkse rechtbank heeft het verbod op de verkoop van een Koranvertaling van de liberale islamitische theoloog İhsan Eliaçık opgeheven.

Een Turkse rechtbank heeft het verbod op de verkoop van het boek “Yaşayan Kur’an Türkçe Meal-Tefsir” van de liberale islamitische theoloog İhsan Eliaçık opgeheven na zijn bezwaar tegen de eerdere uitspraak.

Eliaçık kondigde de stap aan op zijn Twitter account op 13 maart.

De reden voor het verbod was dat het boek “elementen bevat die verwerpelijk zijn in termen van de fundamentele kwaliteiten van de islam”.

Het besluit kwam er na een aanvraag van het Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet) die aanvoerde dat het boek in strijd was met zijn in 2019 gedateerde verordening over de “vertalingen van de Koran”.

Volgens de verordening van Diyanet in kwestie bepaalt de instelling zichzelf als enige autoriteit om vertalingen en uitleg die door andere theologen zijn opgesteld te controleren.

Als Diyanet het werk “ongewenst” vindt, wendt het zich tot de rechtbank om het uit de circulatie te laten nemen.

“Meal” betekent de vertaling van de Koran, het heilige boek van de Islam, in andere talen dan het Arabisch.

Een “tefsir” daarentegen betekent de uitleg en interpretatie van de Koran om context of commentaar te geven voor een duidelijk begrip door de lezer.

Bron: Turkse media