Patrick Lefevere

Sportief is de Ronde van Turkije meer dan geslaagd: drie ritten winnen met maar zes renners aan de start, dat is de verdienste van de hele ploeg.

“Jammer genoeg is er een minder rooskleurig verhaal. We hebben ernstig overwogen om in Turkije uit de wedstrijd te stappen,” dat zegt Patrick Lefevere voormalig Belgisch wielrenner en manager van wielerploegen zoals Mapei en Deceuninck-Quick·Step

De dokter was voor ons ter plaatse en hij was niet tevreden. Inchecken in hotels verliep chaotisch: waardoor de renners lang in de lobby vastzaten, op een veel te kleine ruimte.

Coronamaatregelen bestonden niet of werden in ieder geval niet nageleefd.

Ronde van Turkije

De Ronde van Turkije doet vooral de badsteden aan: Marmaris, Kusadasi, Kemer, Alanya, noem maar op. De hotels zijn op elkaar gelijkend: grote ketens met grote eetzalen en grote buffetten.

Onze renners staan dan in de rij te wachten tussen toeristen, die wel of geen mondmasker dragen.

Ik heb hem aan telefoon gezegd: “Yvan, als het zo erg is, moet jij als dokter je verantwoordelijkheid nemen.”

Uiteindelijk was het de voorbije dagen iets strakker geregeld en zijn we in de race gebleven.

70.000 euro

Ik heb het net nagevraagd bij mijn financiële man Geert Coeman. In 2020 hebben we 1.870 pcr-testen afgenomen bij onze renners en personeel, wat in totaal 70.000 euro heeft gekost.

Dit jaar zullen we daar vlot over gaan. De teller staat nu al op 650 testen voor 35.000 euro. Financieel en logistiek is dat een enorme operatie.

Als team is het constant opvolgen en aanpassen. Ik spreek me niet uit over de heikele kwestie of topsporters en/of olympiërs prioriteit moeten krijgen bij de vaccinaties, maar ik kijk hard uit naar het moment waarop al die stresserende procedures achter ons liggen.

En ondertussen begrijp ik heel goed dat ons medisch personeel soms een beetje zenuwachtig worden aan de toeristenbuffetten in Turkije.

Bron: Belgische media