Turks president Erdogan

Erdoğan: “Aanbesteding Istanbulkanaal nadert, project gaat door”

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei eerder deze week dat de aanleg van het “Istanbulkanaal” niet zal worden uitgesteld. Hij verzekerde dat de aanbestedingsprocedure voor het project weldra zal worden gestart.

De uitspraken van de president zijn een reactie op de opmerkingen van de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu (CHP), die meerdere keren heeft gezegd dat het project “niet bij de stad zou passen” en “onnodig” is.

Het “Istanbulkanaal”

“De aanbesteding van het project zal zo snel mogelijk van start gaan,” zei Erdoğan tijdens een bijeenkomst in Ankara. Hij benadrukte dat het project noodzakelijk is om de Bosporus te beschermen tegen toekomstige rampen.

De Bosporus, een van de drukste zeeverbindingen ter wereld, zal dankzij dit grootschalig project worden ontlast waardoor de kans op scheepsongevallen en risico’s zal worden geminimaliseerd.

Vorig jaar voer een olietanker tegen een historisch herenhuis aan de Bosporus. Als gevolg werd de discussie over maritieme veiligheid langs de zeestraat een nieuw leven ingeblazen.

461 ongelukken

Tussen 1953 en 2003 vonden er 461 ongelukken plaats op de Bosporus. Het dodelijkste ongeval deed zich voor toen een Roemeense tanker en een Grieks vrachtschip in november 1979 in aanvaring kwamen en explodeerden.

42 bemanningsleden aan boord van de tanker kwamen om. De laatste grote ramp in de zeestraat deed zich voor in 2003, toen een Georgisch schip vastliep wat resulteerde in een lekkage van 480 ton olie.

De Bosporus (zie rode pijl op kaar) die het land verdeelt in twee continenten, is een van de meest strategische waterwegen ter wereld en een corridor voor pendelaars, reizigers en koopvaardijschepen.

Het Istanbulkanaal zal een alternatieve scheepvaartroute worden die de Zwarte Zee zal verbinden met de Zee van Marmara. Het 45 kilometer lange kanaal zal een capaciteit van 160 schepen per dag hebben. De aanbesteding voor het project was initieel gepland voor volgend jaar.

Het kanaal wordt gezien als een van de meest strategische megaprojecten van Turkije. De nieuwe waterweg zal ervoor zorgen dat de Zee van Mara niet meer zal worden vervuild door passerende vrachtschepen.

De Turkse minister van Vervoer en Infrastructuur, , zei zondag dat de voorbereidingen bijna rond zijn. Hij voegde toe dat er een samenwerkingsprotocol werd ondertekend tussen de ministeries en de stad Istanbul zodat de taken en verantwoordelijkheden kunnen worden bepaald en vervuld.

Sabah

O.A.