Spelers van het Turks voetbalelftal brengen militaire groet na eerste doelpunt tegen Frankrijk

De Europese voetbalbond UEFA die recent een omstreden onderzoek heeft ingesteld naar de militaire groet van het Turkse elftal tijdens een EK-kwalificatiewedstrijd, heeft besloten om geen boetes op te leggen.

Servet Yardımcı van de Turkse Voetbalfederatie zei donderdag in een interview met Demirören News Agency, dat Turkije geen boete zal moeten betalen voor de militaire groet. Hij voegde toe dat de UEFA wel een boete zal opleggen voor incidenten met Turkse supporters tijdens de kwalificatiewedstrijden van het Europees Kampioenschap 2020. Deze boete bedraagt zo’n 50.000 euro.

Servet Yardımcı

De UEFA had in oktober een onderzoek ingesteld naar de kwalificatiematch tussen Turkije en Frankrijk omdat de Turkse spelers een militaire groet hadden gebracht na het scoren van hun eerste doelpunt. Het onderzoek werd aangevraagd door de Fransen.

Met deze groet willen Turkse atleten hun steun betuigen aan de Turkse Strijdkrachten die als onderdeel van de militaire operatie “Vredebron”, strijden tegen terreurorganisaties in noorden van Syrie, vlakbij de Turkse grens.

Turkije heeft verontwaardigd gereageerd op het onderzoek. President Recep Tayyip Erdoğan noemde het een “misstand” en riep de UEFA op om sporten niet te laten politiseren.

Hij sprak ook van een “systematische lynch-campagne” tegen Turkse atleten in het buitenland sinds Operatie Vredesbron.

Verschillende Turkse voetballers werden uitgesloten uit Europese clubs vanwege hun steun voor de militaire operatie.

Sabah

O.A.