CHP bezorgd om Armeense kerncentrale

De kerncentrale van Metsamor ligt op slechts 16 kilometer van de Turkse grens. De republikeinse oppositiepartij CHP heeft eerder deze week een motie ingediend om de destructieve effecten van de Armeense kerncentrale van Metsamor te kunnen onderzoeken.

Metzamor (Armenië)

“Wij, de Republikeinse Volkspartij, hebben deze motie ingediend omdat we willen weten of de Armeense kerncentrale van Metsamor destructief is voor de omgeving en voor de buurlanden. We willen een internationale publieke opinie vormen zodat we dit probleem kunnen aanpakken,” zei CHP-afgevaardigde Deniz Yavuzyılmaz tegen journalisten in het parlement.

Yavuzyılmaz zei dat de motie werd ondertekend door 40 CHP-afgevaardigden. Hij merkte op dat Metsamor even gevaarlijk is als de kerncentrale van Tsjernobyl. “Metsamor is een tikkende tijdbom die aan de Turkse grens ligt,” haalde hij aan.

De kerncentrale die voor het eerst werd geopend in 1976, ligt 16 kilometer van de Turkse grens en in een aardbevingsgevoelig gebied zo’n 30 kilometer ten westen van Yerevan.

De energiecentrale die in 40% van de Armeense elektriciteitsbehoefte voorziet, werd in 1988 getroffen door een ernstige aardbeving. De heropbouw duurde in totaal zo’n 7 jaar.

Turkije en Azerbeidzjan maken zich zorgen om de kerncentrale omdat ze denken dat de installaties niet voldoen aan de internationale veiligheidsnormen.

De Armenen kregen felle kritiek over zich heen toen ze in 2015 bekendmaakten dat de kerncentrale nog open zou blijven tot 2026.

 

Hurriyet

O.A.