Erdogan: aanleg Istanbulkanaal weldra van start

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei donderdag dat Turkije binnenkort het startsein zal geven voor het Istanbulkanaal-project.

“De aanbesteding voor dit project zal zo snel mogelijk van start gaan,” zei Erdogan op een sociale bijeenkomst voor mensen met een laag inkomen in de hoofdstad Ankara.

Hij voegde toe dat het Istanbulkanaal zal worden gegraven om de Bosporus te ontlasten en te beschermen.

De Turkse regering wil een kunstmatige zeeweg aanleggen tussen de Zwarte Zee en de Zee van Marmara. Op deze manier kan het verkeer van olietankers op de Bosporus worden beperkt. Langs het kanaal zullen er ook nieuwe aardbevingsbestendige woongebieden worden aangelegd.

Het Istanbulkanaal dat de titel “Gekkenproject” kreeg, staat als sinds 2011 op de agenda van de Turkse regering. De realisatie van het project liep meerdere malen vertraging op door financiële problemen en milieukwesties.

De kunstmatige zeeweg zal 43 kilometer lang en 400 meter breed zijn. Over het kanaal zullen ook zes bruggen worden gebouwd.

Milieuactivisten hebben hun bezorgdheid geuit over het project door te stellen dat de zeeweg de ondergrondse waterbronnen van Istanbul zal beschadigen en de Zee van Marmara zal bedreigen.

Hurriyet

O.A.