Bojko Metodiev Borisov is een Bulgaars politicus en de huidige minister-president van Bulgarije. Hiervoor was hij van 2009 tot 2013 ook al minister-president en voordien van 2005 tot 2009 burgemeester van Sofia.

Niemand kan Turkije in anti-Daesh-gevecht vervangen, zegt de Bulgaarse Premier.

De Bulgaarse premier Boyko Borissov prees de rol van Turkije in de strijd tegen de terroristen van Daesh en zei dat niemand het land in dit opzicht kan vervangen.

(links) Bulgaarse premier Boyko Borissov en (rechts) NAVO-topman Jens Stoltenberg (12 december 2019)

Borissov maakte donderdag in Brussel de opmerking op een persconferentie, na een ontmoeting met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. Hij benadrukte dat de geostrategische ligging van Turkije tussen de twee continenten Turkije tot een onvervangbare NAVO-partner maakt.

“Geen enkel land kan Turkije in de anti-Daesh inspanningen vervangen, aangezien het land tegen de terroristen in een onstabiel gebied vecht,” zei hij in antwoord op een vraag of Bulgarije Turkije in de NAVO zou kunnen vervangen.

Borissov prees ook de inspanningen van Turkije om de stroom van onwettige migranten naar Europa te verhinderen.

Turkije houdt zich aan de overeenkomst en er is niet één enkele binnenkomst door een illegale migrant van Turkije naar Bulgarije geweest,” zei hij.

De Bulgaarse eerste minister zei dat zij zich ook verzetten tegen de sancties tegen Turkije voor het kopen van Russisch gebouwde S-400 raket-defensiesystemen.

“Ik ben niet geschikt om advies te geven aan het Amerikaanse Congres, maar diplomatie zou de prioriteit moeten zijn,” zei Borissov, onder verwijzing naar de goedkeuring van de Amerikaanse Senaat om sancties op te leggen aan Turkije. Hij debatteerde dat dialoog en diplomatie zouden moeten worden verkozen boven sancties.

Turkije essentieel voor beheren van migratie

Stoltenberg benadrukte ook de rol van Turkije in de anti-Daesh bestrijding. Hij zei dat het land een belangrijke bondgenoot is en dat er meer dan 3.6 miljoen vluchtelingen van Syrië worden geherbergd. Daarom is Turkije een van de sleutellanden die een belangrijke rol speelt in het zoeken naar oplossingen voor het migratievraagstuk.

www.aa.com.tr

Turkije voert sinds 2016 antiterreuroperaties uit tegen Daesh (het Arabische acroniem voor IS). Sindsdien zijn 4.517 verdachten van de 13.696 gearresteerd die in 4.536 operaties werden vastgehouden.

Bij de uitgevoerde operaties werden 1018 terroristen gedood, gewond of hadden zich overgegeven. Tegenwoordig zitten 1174 Daesh-terroristen in Turkije gevangen. Om de verdachten van Daesh aan te houden, zijn in 30 provincies 64 eenheden voor risicoanalyse opgericht, waaronder deskundigen op het gebied van terrorisme en inlichtingen. De eenheden hebben regelmatig toezicht gehouden op verdachten die in hun regio actief zijn. Ze houden ook alle andere ontwikkelingen met betrekking tot de terroristische groepering in het oog, zowel in het binnenland als het buitenland.

Dodelijke zeetochten in rubberboten

www.middleeasteye.net

Turkije is een populair knooppunt geworden voor illegale migranten die Europa willen binnenkomen temidden van de escalatie van conflicten, armoede en geweld in het Midden-Oosten, Azië en Afrika. Migranten komen Turkije binnen over de grenzen in het oosten en zuiden. De Griekse eilanden aan de westelijke Turkse Egeïsche kust zijn de favoriete bestemmingen voor migranten die op weg zijn naar Europa. De reizen aan boord zijn echter onveilig omdat de overvolle boten vaak worden bestuurd door onervaren migranten en zo dus dodelijk worden.

Overeenkomst in 2016 

Om het aantal illegale migranten op de gevaarlijke Egeïsche Zeeroute te verminderen, hebben Turkije en de Europese Unie in 2016 een overeenkomst ondertekend. De overeenkomst bepaalt dat Griekenland migranten die op de Griekse Egeïsche eilanden worden vastgenomen, terug zal sturen naar Turkije. In ruil daarvoor moet Turkije de Syrische migranten die het ontvangt naar verschillende EU-landen sturen.

De overeenkomst heeft ook geleid tot een uitgebreider optreden tegen mensensmokkelaars en tot meer zeepatrouilles om te voorkomen dat immigranten proberen over te steken. Een tijd lang heeft het geholpen om het aantal mensensmokkelaars terug te dringen. Toch nemen sommige wanhopige migranten de route nog steeds, zelfs in de winter, wanneer een veilige reis door de Egeïsche Zee bijna onmogelijk is aan boord van overvolle, onveilige rubberboten.

Bron: Sabah

Bekijk hieronder de volledige persconferentie met de Bulgaarse premier en NAVO-topman Jens Stoltenberg.