Zelfs na overlijden is Istanboel dure stad

Het lijkt erop dat de inwoners van Istanbul zelfs na hun dood niet zullen ontsnappen aan het dure leven in de stad. De gemeentelijke overheid heeft namelijk een prijsverhoging van 10% aangekondigd van een plekje op een begraafplaats. Die prijsverhoging zal ingaan vanaf 2020.

Foto: de Karacaahmet-begraafplaats in Istanboel

De eersteklas prijs van een laatste rustplaats op kerkhoven in rijkere buurten als Çengelköy, Karacaahmet, Rumelihisari en Zincirlikuyu zal stijgen van 30.000 lira (5180 dollar) naar 34.000 lira (5870 dollar).

Çengelköy

De derdeklas prijs in de buitenwijken stijgt van 4.000 lira (680 dollar) naar 4.500 lira (780 dollar).

Op kerkhoven van minderheidsgroepen stijgt de prijs van 6.500 lira (1.000 dollar) naar 7.150 lira (1.230 dollar). De kosten om een begrafenis te houden stijgen van 300 lira (50 dollar) naar 350 lira (60 dollar)

Begraafplaatsen worden ingedeeld in 4 categorieën. Het is de locatie van een kerkhof die de categorie bepaalt. Af en toe worden de prijzen voor een laatste rustplaats herzien en de prijs wordt bepaald door de locatie van een kerkhof, de fysieke kenmerken ervan en enkele economische indicatoren.

Zincirlikuyu Mezarlığı

Zincirlikuyu is de duurste begraafplaats in Istanboel. Ze ligt in de schaduw van de wolkenkrabbers van het financiële centrum en de Turkse elite ligt er begraven, van de rijkste zakenlieden tot de bekendste zangers. Sommige begraafplaatsen hebben geen plek meer voor nieuwe graven en daarom kunnen de prijzen voor een laatste rustplaats soms stijgen tot miljoenen lira’s.

Op het gebied van bevolking is Istanbul de meest diverse stad in Turkije. In de stad liggen 502 islamitische kerkhoven en 67 begraafplaatsen voor religieuze minderheden als Armeense en Griekse christenen en andere groepen.

K.L.

Bron: Sabah