Aziziye (Erzurum)

Geheimzinnig meer in Erzurum, koudste provincie van Turkije, bevriest niet

Er doen vele lokale legenden de ronde over het meer in Erzurum, één van de koudste provincies van Turkije. Het meer vriest nooit dicht, terwijl de omgevingstemperatuur tot -30 graden Celsius kan dalen.

Het meer bevindt zich in de wijk Sögütlü, in het district Aziziye. De watertemperatuur zakt nooit onder de 18 graden, terwijl de rivieren in de buurt bij -5 graden Celsius dichtvriezen.
In het meer zit veel vis, maar toch is vissen verboden. De vissen die een natuurlijke dood sterven, worden op speciale kerkhoven in de buurt begraven, conform de lokale legendes en bijgeloof.

Foto: een legendarisch meer in de oostelijke provincie Erzurum bevriest niet, ondanks de strenge winter in het gebied.

Eén van de populaire legendes wil dat Russische soldaten gestorven zijn toen ze vis hadden gegeten uit het meer tijdens de Ottomaans-Russische oorlogen. Volgens andere legendes is de vis uit het meer heilig, en daarom mag er ook niet gevist worden.
Er wordt gezegd dat het water van het meer helpt tegen reuma. Sommigen beweren dat niemand van de 1100 inwoners van Sögütlü aan reuma lijdt.

Aziziye (Erzurum)

Volgens Seyfettin Küçükler, het lokale dorpshoofd, vriest het meer nooit dicht, hoe koud het in de omgeving ook wordt. Er zijn onderzoekers van de Atatürkuniversiteit naar het meer gekomen, maar die hebben geen enkele verklaring gevonden voor de mysteriën van het meer, zegt hij.

Seyfettin Küçükler

Bron: Sabah

S.V.R.