links (Ahmet Davutoğlu) rechts (Recep Tayyip Erdogan)

De Turkse ex-premier Ahmet Davutoğlu heeft een nieuwe politieke partij opgericht waarmee hij het wil opnemen tegen zijn vroegere bondgenoot en huidig president Recep Tayyip Erdogan. 

De ex-premier, die tussen 2014 en 2016 eerste minister was, zal de oprichting van de Toekomst-partij (Gelecek Partisi) vrijdag officieel aankondigen.

Ahmet Davutoğlu en Erdogan, de huidige president van Turkije, waren tot in 2016 naaste bondgenoten. Nadat ex-premier Davutoğlu kritiek had geuit op het economische beleid van Erdogans AK-partij en de annulering van lokale verkiezingen in Istanbul, bekoelde de relatie.

Hij werd in september samen met andere leden uit de politieke partij gezet maar meldde zelf dat hij zelf het lidmaatschap had opgegeven.

Politicus Davutoğlu werkte van 2003 tot 2009 als adviseur buitenlands beleid voor huidig president Recep Tayyip Erdoğan. Daarna was hij tot 2014 minister van Buitenlandse Zaken, en nog later werd hij voorzitter van de AKP en eerste minister. In mei 2016 legde hij beide functies neer. Hij werd opgevolgd door Binali Yıldırım.

Davutoğlu werd recent steeds kritischer over het beleid van zijn partij en de alliantie tussen de AKP en de Partij voor Nationalistische Beweging (MHP).

Over de eventuele oprichting van een nieuwe partij zei hij toen: “Vanaf nu is het onze historische verantwoordelijkheid en zijn we het verplicht aan onze natie om een nieuwe partij op te richten. We moeten een nieuwe weg inslaan, zodat we terug in het reine kunnen komen met de basisprincipes die we vermeld hebben.”

Bron: Hürriyet