Recep Tayyip Erdogan (president van Turkije) en Ahmet Davutoglu (voormalig premier van Turkije)

Ahmet Davutoğlu, ex-premier en voormalig partijvoorzitter van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) stapte op 13 september uit de partij nadat er eerder disciplinaire maatregelen tegen hem en drie andere dissidenten waren genomen.

“Het is een zeer ernstige beslissing die botst met de democratische waarden, politieke tradities en met de principes waarmee de AK-partij werd opgericht om disciplinaire maatregelen te nemen tegen de voorzitter, vicevoorzitters en provinciale voorzitters die de staat tijdens die fameuze nacht van 15 juli hebben verdedigd”, liet Davutoğlu weten op de persconferentie waar hij zijn ontslag aankondigde.

Zes andere AKP-leden kondigden hun vertrek aan, samen met Davutoğlu. Hij weidde ook uit over zijn recente kritiek op de werking van de AKP. “Het was de bedoeling om het bestuur van de AKP, dat aan het afdrijven is van de waarden waarmee de partij werd opgericht, uit te nodigen om zich hier eens over te bezinnen.”

Hij verklaarde ook dat alle “overlegkanalen” binnen de partij gesloten zijn en dat er geen ruimte meer was voor “goed bedoelde kritiek en advies”. “Het was niet onze bedoeling van mening te verschillen, te verdelen of te verzwakken, maar om de mogelijkheden op tafel te leggen de partij te vernieuwen binnen het kader van de traditionele waarden, als spreekbuis voor alle ongemak dat we zien binnen de huidige partijlijn.”

Actie ondernemen

Vorige week besloot het centrale uitvoerende comité van de AKP om actie te ondernemen om Davutoglu samen met voormalige parlementsleden Selçuk Özdağ, Ayhan Sefer Üstün en Abdullah Başcı uit de partij te zetten omdat ze gehandeld zouden hebben in strijd met de procedures binnen de partij. Het disciplinaire comité had hen tijd gegeven om zich mondeling en schriftelijk te verdedigen, maar ze besloten nu zelf op te stappen, nog voor het verstrijken van hun deadline.

Davutoğlu werkte van 2003 tot 2009 als adviseur buitenlands beleid voor huidig president Recep Tayyip Erdoğan. Daarna was hij tot 2014 minister van buitenlandse zaken, en nog later werd hij voorzitter van de AKP en eerste minister. In mei 2016 legde hij beide functies neer. Hij werd opgevolgd door Binali Yıldırım.

Binali Yıldırım

Davutoğlu werd recent steeds kritischer over het beleid van zijn partij en de alliantie tussen de AKP en de Partij voor Nationalistische Beweging (MHP). Over de eventuele oprichting van een nieuwe partij zei hij: “Vanaf nu is het onze historische verantwoordelijkheid en zijn we het verplicht aan onze natie om een nieuwe partij op te richten. We moeten een nieuwe weg inslaan, zodat we terug in het reine kunnen komen met de basisprincipes die we vermeld hebben.”

Hurriyet