Minstens 7 burgers kwamen om en 10 anderen geraakten gewond bij de ontploffing van een geïmproviseerd explosief tuig (IED), waarmee PKK-terroristen een voertuig met een groep bosarbeiders onder vuur nam, in de Zuidoostelijke provincie Diyarbakır.

Diyarbakır, Turkije

Dit maakte het kantoor van de gouverneur donderdag bekend. Volgens de autoriteiten van Diyarbakır vond de aanslag plaats rond 18u (17u GMT) in het district Kulp. In het communiqué stond te lezen dat terroristen van de PKK het gemunt hadden op de wagen van een groep van 20 arbeiders die op weg waren om hout te verzamelen in een bos. Verschillende medische teams en eenheden van de gendarmerie begaven zich onmiddellijk naar de plaats van de aanslag.

Aanvankelijk waren er 4 doden te betreuren. 13 gewonde arbeiders werden naar het openbare ziekenhuis in Kulp gebracht. Later verklaarde minister van binnenlandse zaken Süleyman Soylu dat de dodentol opgelopen was tot 7. “We verloren 7 van onze broeders dankzij een geïmproviseerd explosief terwijl ze in het voertuig zaten. Rust in vrede. Er raakten 10 mensen gewond, maar eentje mocht het ziekenhuis onmiddellijk verlaten”, zei Soylu nadat hij de ziekenhuizen in de provincie Diyarbakır bezocht. Hij liet ook weten dat 2 van de slachtoffers ernstig gewond zijn. Zij worden verzorgd in het Selahaddin Eyyubi-ziekenhuis.

Hasan Basri Güzeloğlu, de gouverneur van Diyarbakır, gaf donderdagavond president Recep Tayyip Erdoğan telefonisch de stand van zaken na de aanslag door. De president condoleerde de families van de overleden slachtoffers en wenste de anderen een spoedig herstel toe. Hij kondigde ook aan dat alle noodzakelijke middelen worden ingezet om de daders van deze dodelijke aanslag te vatten.

Hij belde zelf met Mehmet Zeki Yıldız, de oom van Siracettin Yıldız, Ömer Yıldız en Abidin Yıldız. Hij verloor alle drie zijn neven. Hij had ook contact met Kutbettin Ay, die zijn zoon Ahmet bij de vreselijke explosie verloor.

Er werden al arrestatiebevelen opgesteld voor 4 verdachten, kort nadat het onderzoek opgestart werd. A.K., de districtsvoorzitter van de pro-Koerdische Democratische Partij van de Volkeren (HDP) en S.A, die verantwoordelijk is voor openbare werken in de door de HDP bestuurde gemeente Kulp werden al aangehouden na een tip dat een voertuig van de gemeente kort voor de explosie op de plaats van het onheil was gezien. Twee andere verdachten worden op dit moment nog door de veiligheidsdiensten gezocht. Ondertussen is ook een grotere operatie gestart om PKK-terroristen in het gebied te arresteren.

Aanslag veroordeeld

Vanuit verschillende hoeken werd de aanslag al veroordeeld en kwamen er blijken van steun voor de slachtoffers en nabestaanden. Parlementsvoorzitter Mustafa Şentop, vicepresident Fuat Oktay en voorzitter van de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu, waren bij de eersten die de aanslag veroordeelden en om de families van de slachtoffers te condoleren.

Ook de grote vier clubs uit het Turkse voetbal Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray en Trabzonspor, spraken veroordelende taal over de aanslag. De Amerikaanse ambassade tweette: “We veroordelen de aanslag in de provincie Diyarbakir. We hopen dat deze vreselijke aanslagen snel zullen ophouden.” Ook stond in de tweet te lezen dat de ambassade hoopte op een spoedig herstel voor de gewonden. De families werden sterkte gewenst na hun verlies.

De PKK voert al meer dan dertig jaar een terreurcampagne. Daardoor staat de organisatie op een terreurlijst in zowel Turkije, de VS als de EU. Bij het geweld lieten al meer dan 40.000 mannen, vrouwen, kinderen en baby’s het leven.

Sabah

Waarom zwijgen Westerse media over Koerdische moeders die tegen PKK protesteren?